Drenjine su poznatije kao šipak i u mnogim krajevima se tako zovu. Negde ih još nazivaju i šipurak.
Njegova lekovitost je ogromna. Koristi se svaki deo žbuna. Dren leči grlo, malokrvnosti, boginje, bolesti bubrega, dijareju, hemoroide, šećernu bolest i zaceljuje rane.

Mnogi kažu da nema lepših palačinki od palačinki sa džemom od šipka, zato vam mi donosimo recept za ovu sjajnu poslasticu.
Sastojci:
- 1 kilogram drenjina
- 1 kilogram šećera
Priprema:
Zrele drenjine očistiti i oprati, onda zagrejati vodu, pa ključalom vodom preliti drenjine i ostaviti tako 10 minuta da stoji. Izvaditi drenjine iz vrele vode. Propasirati, odvojiti koštice, sipati u šerpu i posuti šećerom.
Kilogram šećera ide na kilogram propasiranih drenjina, ali ako volite da je kiselije može i manje šećera. Ovu smesu kuvati dva-tri sata, zavisi kakvu gustinu džema želite. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje da ne zagori.
Vruć džem sipati u vruće tegle i ostaviti u rerni 20 minuta da se uhvati korica i onda povezati vrh celofanom, pa onda staviti poklopce. Ostaviti da stoji na suvom i hladnom mestu.
PROČITAJTE JOŠ:
Srbi menjaju navike u ishrani! Prednjačili smo u konzumiranju ove namirnice, ali sitacija je sada drugačija
Kačamak! Staro jelo sa sela na koje mnogi zaboravljaju, a ono je i brzo i zdravo
Fritata, rapsodija od povrća: Doručak za dan pun energije ili brzi ručak za celu porodicu
Uspešno ste se prijavili