Hleb, posebno onaj od belog brašna jedna od omiljenih namirnica u Srbiji. Mnoga istraživanja su pokazala da naša zemlja prednjači po potrošnji belog brašna i konzumiranju ove namirnice bez koje mnogi ne mogu da zamisle obrok.

Međutim, statistika rađena u Srbiji ukazuje na značajne promene u ishrani. Dok se u velikim gradskim sredinama hleb jede manje, u unutrašnjosti naše zemlje se još uvek jede u velikim količinama. Sa druge strane, želja da se živi zdravije uticala je na potrošnju testa i pekarskih proizvoda. Takođe, veliki odliv stanovništva u poslednje dve decenije uticao je na smanjenje potrošnje hleba, zaključak je Unije pekara.
– Keto ishrana potpuno izbacuje glutensko brašno i sve namirnice koje sadrže gluten i samim tim ne jede se hleb od belog brašna, već se mora isključivo praviti. Ljudi uglavnom zbog gojaznosti izbegavaju da kupuju hleb i pre se odlučuju da ga sami prave i kupuju neke skuplje bez aditiva – otkrila je Emilija Đorđević, stručnjak za keto ishranu i dodala da je za odvikavanje od belog brašna dovoljno šest do sedam dana.
PROČITAJTE JOŠ:
Koji je zdraviji i koji ima veću nutritivnu vrednost – sve razlike između crnog i belog hleba na jednom mestu
Ne bacajte stari hleb, napravite od njega ukusan kolač iz mikrotalasne pećnice!
Jednostavan recept, za najmekše testo: Napravite domaći hleb
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Prva