Fritata je italijansko jelo nalik omletu, ali mnogo bogatije ukusima i sastojcima. U nju ide mnogo povrća, sira, a čak možete ubaciti i slaninicu ukoliko želite da bude gurmanskija.
Fritata potiče od italijanske reči „friggere“ što znači pržiti. Do sredine pedesetih godina prošlog veka širom sveta se smatrala jednostavnim omletom, međutim ona je mnogo više od omleta. Za nju je specifično što uvek sadrži jedan neobavezni sastojak. Tako mnogi vole da ubace pečurke, dve, tri vrste sira, pršut… Sve je stvar ukusa. Taj sastojak se kombinuje sa još uvek sirovom smesom. Tajna za pravu fritatu je u mućenju jaja, koja se mešaju ručno da bi što više vazduha ušlo u njih. Tako će gotovo jelo biti ukusnije i vazdušastije. Uglavnom se peče u tiganju na šporetu, ali može i u rerni.

Mi vam danas donosimo fritatu sa povrćem koja je idealna za subotnje jutro ili neki rani ručak.
SASTOJCI:
- Kašika maslinovog ulja
- 2 srednje crvene paprike
- 3-4 mlada luka
- 150 g mladog spanaća
- 12 jaja
- 3 kašike pavlake za kuhanje
- 100 g domaćeg zrelog sira, fete ili kozjeg sira
- Ljuti umak, po želji
- So
- Biber
PRIPREMA:
Naseckajte paprike na kockicke. Na tanke listove isecite luk. U posebnoj posudi izmrvite sir.
Rernu zagrejte na 175 stepeni.
Na šporetu, u velikom tiganju u maslinovom ulju izdinstajte luk i papriku dok ne omekšaju. Dodajte mladi spanać i kuvajte još nekoliko minuta, dok se spanać ne sjedini sa lukom i paprikom. Sklonite sa vatre.
U velikoj posudi umutite jaja, pavlaku za kuvanje i sos, ukoliko volite ljuto. Ukoliko ne, onda bez ljutog sosa. Začinite solju i biberom po ukusu i mutite dok se sastojci ne sjedine.
Dodajte pola izmrvljenog sira i povrće i sjedinite.
Sipajte u manji pleh ili posudu za pečenje, a ostatak sira pospite po vrhu. Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta, dok jaja ne postanu vazdušata i sredina prestane da bude živa.
PROČITAJTE JOŠ:
Nutricionisti tvrde da OVA NAMIRNICA najbolje pokreće metabolizam i creva ujutru
Nutricionisti tvrde da su ove namirnice zdravije zamrznute u odnosu na sveže
Spremite domaću ljutenicu! Možda zahteva malo više vremena, ali trud se isplati
Uspešno ste se prijavili
Izvor:punkufer.dnevnik.hr