Ono što nam je ostalo od baka, a njima od njihovih baka, a njima od… i tako dalje, je baš ta tradicija posluživanja gostiju sa čašom vode sa bunara i slatkim od voćke kojom domaćinstvo najviše raspolaže. Bunar je postao česma, česma flaša a slatko je ostalo isto, samo negde skroz izbačeno sa poslužavnika. Kakva nepravda! Sad, zavisi koje slatko najviše preferirate, ali smo tajnu o najslađem i najbržem slatkom poneli iz sela Vračević.

Naša domaćica Slavica kaže da ona najviše sprema slatko od smokvi jer njen suprug prosto obožava tu poslasticu i tegle nestaju brzinom svetlosti. Istini za volju, ne sprema se baš mnogo slatko od ovog voća, zato smo i uzeli recept.
Sastojci:
- 1 kg smokvi opranih i očišćenih od peteljki
- dva limuna
- kesica limuntusa, po nahođenju
- 1 kg šećera
Priprema:
Očišćenje smokve poprskati sokom od jednog isceđenog limuna ili rastopiti limuntus u vodi i poprskati time. Zavisi šta više volite, mada je sok od limuna daleko zdraviji.
Na šporetu u velikoj šerpi ušpinovati šećer i dodati smokve. Stajati pažljivo pored šerpe i uredno skidati penu koja se stvara i tako bar 20 minuta dok slatko vri na jakoj vatri. Negde oko dvadesetog minuta dodajte jedan limun isečen na kolutove.
Proverite da li je vaše slatko gotovo tako što ćete proveriti gustinu kašikom i ako je gusto kao med, skinite sa vatre da se ohladi. Hladno sipate u tegle i čekate da malo zahlade dani da se osladite.
Ili prve goste.
PROČITAJTE JOŠ:
Neka vaša posna trpeza bude najukusnija: Tri sjajna recepta za posne salate
Uspešno ste se prijavili