15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Da stomak ne zaboli! Ovako se čuva lako kvarljiva hrana na visokim tempera...

Da stomak ne zaboli! Ovako se čuva lako kvarljiva hrana na visokim temperaturama

Aska logo
Aska
13. avgust 2023. 12:23
Da biste predupredili probleme sa stomakom koji su leti česti, evo nekoliko korisnih saveta za čuvanje osetljivih namirnica
PODELI
F
T
G
P

Trovanje hranom i crevne infekcije su česte tokom visokih temperatura jer se ukusne namirnice često ne skladište kako bi trebalo. Da li u brzini ili nehajnosti, ni ne shvatimo da smo u obrok stavili nešto pokvareno, a par sati posle jela je kasno da se bilo šta preduzme jer se stomak već uveliko buni.

Evo kako ovo da sprečite.

Foto: Pexels
  • Piletinu, ćuretinu, crveno meso i plodove mora morate držati potpuno odvojeno od ostalih namirnica. Ukoliko primetite da meso menja boju, miris, strukturu odmah ga bacite. Nije na odmet podsetiti da jednom odmrznuto meso ni pod tačkom razno ne sme opet da se zaledi.
Foto: Pexels
  • Jaja se ne drže na sobnoj temperaturi jer se salmonela najbolje razvija u takvim uslovima. Jaja se drže u frižideru, u originalnoj ambalaži. Dok se ne potroše, a trebalo bi ih potrošiti u narednih nekoliko dana, ne ostavljaju se van frižidera. Ukoliko su jaja duže stajala u frižideru, pre razbijanja ih promućkajte. Ukoliko se čini da se u ljusci nalazi čvrsta loptica, bacite ih, pokvarena su. U to ćete se svakako uveriti i kada ih razbijete u tanjir.
Foto: Pexels
  • Zelene salate, kupus, blitvu, zelje, spanać… Nikako ne perite pre stavljanja u frižider, dodatna voda pospešuje razvoj bakterija i brže truljenje. Dobro ih operite pre samog spremanja.
Foto: Pexels
  • Pečurke spremite istog dana kada ih i pazarite ili u najgorem slučaju sutradan. One su lako kvarljive i ispuštaju etilen koji ne pogoduje ostalim namirnicama u vašem frižideru, to jest, utiče na brže sazrevanje i kvarenje. Etilen sadrže i jabuke, kruške, breskve, nektarine, avokado, mango, dinje i paradajz, pa sve ove vrste voća i povrća držite u posebnim fiokama frižidera.
Foto: Pexels

Ne zaboravite da na visokim temperaturama koristite dve daske za sečenje – za meso i za povrće, a kuhinjske krpe koristite u što manjoj meri, jer su najveći izvor zaraze. Zamenite ih ubrusima.

PROČITAJTE JOŠ:

Trik sa papirnin ubrusom u frižideru spečava bacanje hrane

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Čuvanje, frižider, Hrana, Meso, Povrće
Glumica Miljana Gavrilović čeka treću bebu: „Svete, stiže ti još jedno dete!“
Upoznajte sanseveriju, biljku koja ne traži pažnju, a mnogo čini za vaš dom
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube