Ajvar je delikates bez premca i baš svaka domaćinska kuća će vam reći da je njihov najbolji. Od oblasti do oblasti u Srbiji priprema ajvara zavisi od ukusa i tradicije. Znate ono, sto sela, sto običaja?
Slavica je pre 10 godina malo promenila recepturu za svoj ajvar jer je želela da bude što zdraviji.

– U ovom ludom vremenu želela sam da izbacim sve veštačke i nepotrebne sastojke iz zimnice ili da ih svedem na minimum. Nije mi se dopadalo preterano korišćenje esencije i konzervansa, pa sam godinama radila na receptu koji je zdrav.
– Došla sam do njega posle nekoliko neuspelih tura. Sada je važno da kada otvorimo teglu, što pre je i pojedemo, ali toliko je ukusan da ode za tri dana – kaže ponosno Slavica.

– Ja sam ove godine, a tek sam počela sa pripremom zimnice, ispekla već 50 kilograma paprike, eto toliko volimo ajvar u ovoj kući – završava Slavica.
Ona je podelila svoj recept za predivni zdravi ajvar:
Sastojci:
– 10 kg paprika
– 600 ml ulja
– so
– šoljica esencije
– tegle
Priprema:
Paprike ispeći, očistiti i samleti. Dodati ulje i pržiti 40 minuta. Tegle staviti u rernu da se zagreju, ali ne i pregreju.
Po ukusu posoliti.
Sipati u tople tegle, zatvoriri, okrenuti i ostaviti u rerni da prenoće. Kada sipate ajvar u tegle a pre zatvaranja, umočite kašičicu u esenciju i samo premažite po vrhu ajvara.
PROČITAJTE JOŠ:
Greške koje često pravimo tokom spremanja zimnice – Zašto nam ajvar ne uspe dobro
Uspešno ste se prijavili