Mediteranska dijeta, koja uključuje orašaste plodove, morske plodove, integralne žitarice i povrće, mogla bi da smanji rizik od demencije za skoro četvrtinu, pokazalo je najnovije istraživanje, koje bi moglo otvoriti put za inovativne preventivne tretmane, piše „Gardijan“.
Podaci sugerišu da konzumiranje puno biljne hrane može imati „zaštitni efekat“ protiv demencije, bez obzira na genetski rizik osobe, za koji istraživači kažu da bi mogao biti osnova za buduće strategije javnog zdravlja, ako dalja istraživanja potvrde ove nalaze.

Nalazi studije naglašavaju dugoročne koristi od konzumiranja mediteranske ishrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima, za zdravlje mozga – istakla je autor studije dr Dženis Renson, viši naučni saradnik na Univerzitetu u Eksiteru.
Zaštitni efekat ove dijete protiv demencije bio je očigledan bez obzira na genetski rizik osobe, tako da će ovo verovatno biti koristan izbor načina života za ljude koji žele da naprave zdrav izbor u ishrani i smanje rizik od demencije – dodala je Renson.
Uspešno ste se prijavili