Dolazi u različitim vrstama kao što su beli hleb, crni hleb i hleb sa više zrna.
Beli i smeđi hleb se obično konzumiraju i razlikuju se jedni od drugih po teksturi, ukusu i ishrani. Debata o tome koji hleb između belog i crnog hleba je hranljiviji stara je već godinama. Ovaj tekst ima za cilj da pokrije različite aspekte u kojima se dve vrste hleba razlikuju jedna od druge uglavnom fokusirajući se na nutritivne osobine kao što su kalorije, hranljive materije itd.
KRATKO POREĐENJE CRNOG I BELOG HLEBA
Crni hleb:
- Crni hleb se pravi od delova pšeničnog zrna: mekinja, endosperma i klica, pa je braon boje.
- Pravi se od integralnog pšeničnog brašna koje se ne obrađuje da bi se uklonile mekinje i klice.
- Zbog sastojaka je hranjiviji i sadrži više vlakana i hranljivih materija od belog hleba.
- Nije tako mekan kao beli hleb jer sadrži mekinje.
- Ne obrađuje se mnogo.
- U njega se ne dodaju vitamini i minerali jer već prirodno sadrži dovoljno hranljivih materija.
Beli hleb:
- Beli hleb se pravi od endosperma zrna pšenice koja mu daje karakterističnu belu boju.
- Beli hleb se pravi od rafinisanog pšeničnog brašna koje se obrađuje kako bi se uklonile mekinje i klice.
- Manje je hranljiv od crnog hleba jer se sadržaj vlakana uklanja iz njega tokom njegove obrade.
- Mekši je od crnog hleba jer mu nedostaju mekinje i klice.
- Visoko je obrađen i uglavnom sadrži skrob.
- Dodati su vitamini i minerali kako bi bio hranljiviji jer prirodno ne sadrži hranljive materije.

Foto: Pexels
ČESTO POSTAVLJANA PITANJA U VEZI SA BELIM I CRNIM HLEBOM
SASTOJCI:
BELI HLEB
Beli hleb se obično priprema od maida ili rafinisanog pšeničnog brašna. To ga čini raznovrsnijim po ukusu i pogodnim za pravljenje ukusnih sendviča.
CRNI HLEB
Priprema se od 100% integralne pšenice i dodatih sastojaka za boju, mekoću i ukus. Oni su bogati vlaknima i stoga su idealan izbor za dobro zdravlje.
ZAKLJUČAK – Smeđi hleb je očigledno zdravija opcija sa zdravstvene perspektive zbog sadržaja vlakana zajedno sa prirodnim hranljivim sastojcima prisutnim u sa, a niska kalorija je dodatna prednost.
ISHRANA I KALORIJE
BELI HLEB
Beli hleb se sastoji od maide pa je bogat mastima i kalorijama što ga čini štetnim za ljude koji žele da smršaju ili unose manje kalorija. Beli hleb nije zdrav u ishrani, ali mu se dodaju veštačke hranljive materije kako bi bio raznolik.

Foto: Pexels
CRNI HLEB
Crni hleb se sastoji od pšeničnog brašna „atta“ što ga čini bez dodatnih ugljenih hidrata i kalorija. Ovo čini braon hleb pogodnim i za keto dijetu. Takođe, bogat je vlaknima i drugim hranljivim materijama.
ZAKLJUČAK – Crni hleb je svakako zdraviji i hranljiviji i kalorijski bogatiji. Nutritivne vrednosti crnog hleba odgovaraju odraslima i ljudima koji se fokusiraju na gubitak težine.
GLIKEMIJSKI INDEKS
BELI HLEB
Beli hleb se sastoji od maide i nema vlakna, pa je viši po glikemijskom indeksu i ne preporučuje se svima.
CRNI HLEB
Crni hleb se sastoji od integralnog pšeničnog brašna, tako da je njegov glikemijski indeks relativno nizak i mogu ga konzumirati svi, uključujući i osobe koje su na keto dijeti i osobe sa dijabetesom tipa 2 kojima se prepisuju namirnice sa niskim glikemijskim indeksom.
ZAKLJUČAK – Crni hleb sa niskim glikemijskim indeksom dovodi do snižavanja nivoa šećera u organizmu i samim tim smanjuje rizik od dijabetesa i drugih srčanih oboljenja u telu.
Uspešno ste se prijavili