15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Recept za italijanske kroasane: Lisnato testo i kremasti fil u koji ćete s...

Foto:Pixabay

Recept za italijanske kroasane: Lisnato testo i kremasti fil u koji ćete se zaljubiti pri prvom zalogaju

Aska logo
Aska
30. januar 2022. 01:02
Od Italijana i očekujemo raskošne, ukusne, slatke i savršene slatkiše, a jedan od omiljenih jesu njihovi kroasani nazvani sfogliatelle, tradicionalna poslastica od lisnatog testa koja u Napulju i okolini ima kultni status.
PODELI
F
T
G
P

Italijani ovaj kroasan zovu gurmanskom atrakcijom a nju prati i odgovarajuća priča. Po njoj, jedna časna sestra u Santa Rosa manastiru, negde na Amalfijskoj obali, spojila je ostatke brašna, likera od limuna, šećer i suvo voće u neodoljivo jelo koje je nazvala Santarosa, a popularno je i danas. Kasnije je ta polsatica pronašla svoj put do Napulja i poslastičara koji joj je dao karakterističan oblik jastogovog repa i nazvao je sfogliatelle.

Danas, ona se pravi i u drugačijim oblicima sa nadevom od poslastičarskog krema, fila od vanile ili paste od badema. Koji god isprobate, nećete se pokajati!

Potrebno:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • oko 175 ml vode
  • 25 g meda

Nadev:

  • 450 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 150 g semolina brašna (brašno od durum pšenice)
  • 500 g rikota sira
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 prstohvat cimeta
  • 50 g kandirane narandžine korice

Za premazivanje i posipavanje:

  • 150 g maslaca ili svinjske masti
  • Šećer u prahu

Priprema:

U posudi pomešajte brašno i so. Dodajte vodu i med pa umesite testo i postepeno dodajte vode prema potrebi. Prebacite testo na radnu površinu i mesite ga dok ne omekša pa ga prebacite u frižider na pola sata.

Zatim ga podelite na četiri komada i provucite ga široko kroz mašinu za testenu. Presavijte testo i ponovite postupak. Napravite jednako s preostalim testom. Testo treba biti debelo oko milimetra. Položite komade testa pa ih premažite maslacem ili svinjskom mašću. Smotajte prvi komad testa u kobasicu pa krenite s drugim listom oko nje, oblikujući cilindar.

Zagrejte mleko, šećer i so pa dodajte semolinu i mešajte dok ne dobijete gustu i glatku smesu. Nakon što se ohladi, dodajte i preostale sastojke za nadev pa stavite u frižider.

Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Izvadite roladu od testa pa je narežite na komade debele jedan centimetar. Svaki komad namastite i oblikujte u blago udubljen oblik poput malog korneta koji punite nadevom pa spojite na ivicama. Ponovite postupak pa stavite na lim za pleh i pecite oko pola sata. Ostavite neka se malo ohladi pa pospite šećerom u prahu.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
italijanski kroasani, Recept, sfogliatelle
Dnevni horoskop: Rakovima će danas odgovarati fizička aktivnost, a Devicama da uspore tempo
Stručnjaci objašnjavaju zašto nam je i dalje hladno kada grane sunce u zimskom periodu
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube