15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Greške koje često pravimo tokom spremanja zimnice – Zašto nam ajva...
Ajvar

Foto:Dragan Mujan

Greške koje često pravimo tokom spremanja zimnice – Zašto nam ajvar ne uspe dobro

Aska logo
Aska
21. oktobar 2022. 07:29
Ajvar je neizostavni deo zimnice i u mnogim domovima omiljen. Zašto ajvar ne ispadne dobro?!! Deset velikih grešaka koje mnogi prave! Pogledajte o čemu se radi!
PODELI
F
T
G
P

Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali svakako gurmani ne mogu da odole ajvaru.

Međutim, prilikom pripreme, mnoge domaćice prave određene greške kojima kvare njegov ukus.

Pogrešna matematika

Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre namirnice, ali i prava razmera. Kad je reč o povrću, ako ga ne pravite samo od paprika, trebalo bi na tri kilograma paprike da ide kilogram patlidžana.

Birate mršave paprike

Kada kupujete paprike zamolite prodavca da vam preseče papriku kako biste bili sigurni u debljinu ovog povrća jer upravo od toga zavisi kvalitet.

Poželjno bi bilo i da je probate. Dobra paprika je zrela i debela.

Ne pečete paprike nego kuvate

Najukusniji ajvar ima finu aromu koju ne možete da dobiti kuvanjem paprika. Najbolji izbor je pečenje na roštilju, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili uglalj.

Prekratko pečete

Papriku i patlidžane treba dobro oprati i staviti na roštilj uz povremeno okretanje. Kad kožica počne da se odvaja, tada je paprika pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali vodite računa i da povrće ne zagori.

Ajvar

Foto: Dragan Mujan

Nedovoljno cedite paprike

Oguljene paprike stavite u cedilo da se cede preko noći, najmanje 12 sati.

Takođe, i patlidžan se guli i cedi. Ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja ćete smanjiti upola.

Nestrpljivo mešate

Za kremasti ajvar koji će se savršeno mazati na hleb bitno je strpljivo mešanje.

Ostavljate semenke

Mnoge domaćice u ajvar dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih očistitie od semenki. Takođe, od semenki treba očistiti i patlidžane i paprike.

Previše soli

So se dodaje postepeno, a pre svakog probanja potrebno je da malo ajvara ohldite na tanjiriću. Ukoliko probate vruć ajvar, nećete osetiti ukus.

Prljavi rubovi

Kako bi vam zimnica trajala duže, obavezno tegle najpre sterilišite. Ali, uz jedan trik nećete brinuti. – pre nego što ih zatvorite poklopcem, obrišite rubove tegle alkoholnim sirćetom.

Postupno hlađenje

Tegle zatvorite sterlizovanim originalnim poklopcima, te stavite u zagrejanu rernu na 100 Celzijus na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite da se u njoj ohlade. Čuvajte ih na mračnom i hladnom mestu.

Pročitaj još:

Zimnica iz Ljiljine kuhinje: Ukusne paprike somborke

Napravile smo sok od limuna BEZ KUVANJA, ovo morate da probate i vi!

PET stvari zbog kojih ćete poželeti da kiseli krastavčići svakodnevno budu na vašoj trpezi!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
ajvar, Greške, Zimnica
Kako da zaboravite na probleme nadutosti i lošeg varenja, čak i ako se hranite u fast fudu!
U Srbiji živi nešto više od 100 osoba koji su izrazito niskog rasta – diskriminisani i lišeni mnogih prava
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

KOMENTARI 1
  • 26. oktobar 2022. 12:07
    Sima

    Mi sa juga se malo zbunimo kad vidimo da ljudi dodaju paradajz ili pak dosta paradajza ajvaru. To je namaz od paprike i one su glavna čar.

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube