Dr Vojislav Perišić, smatra da med ima višestruka dejstva po čovekov organizam, ali i na rane.
Dr Vojislav perišić je u gostovanju na „TV Prva“ izneo svoje iskustvo sa lečenjem rana pacijenata. Naime, naveo je da je njegovo prvo iskustvo sa lekovitim dejstvima meda bilo onda kada je u poseti lekaru sa kojim sarađuje, kod njegove pacijetkinje otvorena rana bila premazana medom.
Njegov kolega je kaže tvrdio da med pomaže kod zarastanja rana, što mu je i dokazao tokom praćenja oporavka te pacijentkinje.
– Med je lekovit za čoveka kada ga jede, ali rane bolje zarastaju od meda kada se njime premažu, hirurg koji ima hrabrosti i hoće da se posveti pacijentu, koristi med – rekao je dr Perišić.
Med je kaže antiseptik, tvrdi i da nema (prirodnog) meda koji je kontaminiran bakterijama, kao i to da se pravi med nikada ne kvari.
Ušećereni med, dobar ili loš?
– Kada su sitni kristalčići meda na površini, samo na korici, onda to čuva med od kontaminacije, kada su krupni, onda je med od šećera zapravo – upozorio je Perišić.
Objašnjava da su te sitne grumuljice kristali fruktoze u glukoze koji zapravo sprečavaju bakterije da uđu i da se razmnožavaju, pravi med zato, kaže, ne može da se pokvari.
– Ako je med tamniji, to znači da je on bolji, tu pčele idu po livadskom cveću i one skupljaju sve ono što je najbolje iz prirode, ako je svetliji kao lipov onda on i nije baš pravog kvaliteta – rekao je on.

Foto: Pixabay
Kako videti da li je med lažan?
– Kada kupujete med, pitajte koliko on stoji, pogledate samo gde se uhvatila korica tih sitnih kristala glukoze i fruktoze to je pravi med, a ako ima krupnih kristala to je onda lažni med – rekao je Perišić.
Kako da znamo da li smo alegrični na med?
Perišić ističe da je 12 odsto ljudi alergično na med, tačnije da im med ne prija. Tvrd da kod ljudi kojima med ne odgovara, odmah postoji reakcija.
– Ako uzmemo jednu kašiku i nakon druge nam nije dobro, znojimo se lupa srce, pada pritisak, ne dirqajte med – upozorio je Perišić.
Kaže i da zbog pčela koje kupe sok sa cveća, mogu da ostanu tragovi polena u medu. Ističe da se odmah nakon prve kašike konzumirana meda, kod osobe koja je alergična na polen pojavi otok, jer se med jako brzo apsorbuje.
Perišić preporučuje da zdravi ljudi dnevno konzumiraju do dve kašičice meda, kao i da priče od tome da je drvena kašika bolja od metalne, nemaju nikakve logike.
Pročitaj još:
Evo šta se dešava u organizmu ako svakog jutra pojedete kašičicu meda!
Naši nutricionisti objašnjavaju: Ova hrana je najbolja za jačanje imuniteta nakon preležane korone
Uspešno ste se prijavili