U časopisu „Nutrition“ objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da su osobe čija ishrana obiluje flavonoidima imale za 31 odsto manji rizik od moždanog udara.
Inače, za flavonoide se neretko koristi i naziv vitamin P. Ovo ime skovano je tridesetih godina prošlog veka kako bi se opisao skup jedinjenja koji daju pigment biljkama i za koje se verovale da imaju važna zdravstvena svojstva. Skoro vek kasnije, ova jedinjenja su poznata kao flavonoidi. Oni su direktno povezani sa poboljšanom cirkulacijom, nižim krvnim pritiskom i smanjenim nivoima holesterola.
Danas je poznato između 4.000 i 6.000 različitih vrsta i znamo da su odgovorni za mnoge ukuse i mirise voća i povrća, kao i da ih štite od mnogih bakterija.
Namirnice bogate vitaminom P:
Vitamin P je uglavnom prisutam u namirnicama biljnog porekla. Sveže voće i povrće crvene, narandžaste i žute boje su najbolji izvori ovog vitamina. Mango, kajsije, narandže, grejfut, limun, trešnje, crna ribizla, šljiva, grožđe su dobri izvori vitamina P. Šargarepa, paradajz, zelena paprika, brokoli, i luka su najbolji izvori ovog vitamina iz povrća. Verovali ili ne, najveća koncentracija ovog vitamina se nalazi u kori. Bogati izvori vitamina P su i: bela kora citrusa, kupine, trešnje, šipurak, heljda.
Crveno vino je takođe dobar izvor vitamina P pa čak lekari preporučuju jednu čašu uz večeru. Zeleni čaj, mleko čička, glog i šipak sadrže takođe ovaj vitamin.
Pročitaj još:
Istine i zablude: Ovo je sve što bi trebalo da znate o dijetetskim suplementima!
Uzimamo ga na „svoju ruku“, a da li je opravdan dodatni unos magnezijuma?
Uspešno ste se prijavili