U eri društvenih mreža često je forma važnija od suštine, a estetici se pridaje značaja više nego ikada ranije, pa ovaj trend nije zaobišao ni slatkiše… Zato je poslednjih nedelja i meseci veoma popularan kolač koji ima nekoliko imena – „kap kiše“ (raindrop cake), „vodeni kolač“ (water cake), a tu je i japanski naziv (odakle je ova poslastica i potekla) – „mizu shingen mochi“.
Kap kiše je zaista prigodan naziv za ovaj dezert jer izgleda baš tako – kao kap kiše. Potpuno je providan, vodenaste, nežne strukture i čak i oblikom podseća na kap, a takođe se otopi već posle 30 minuta. Zato mora da se pojede čim se napravi.
Kako ovaj kolač nema ništa što ga zapravo čini slatkim i sastoji se od vode i biljnog želea, pomalo je zbunjujuće zašto se ubraja u kolače.
On čak ima potpuno neutralan ukus, te se upravo zato servira uz slatki toping od kokosovog šećera ili sojinog brašna.
Za četiri porcije vodenog kolača treba pripremiti 8 grama biljnog želea (agar agar) i 500 ml negazirane vode iz flašice.
Voda se prokuva, dodao joj se žele, a potom se želirana masa deli na četiri, mala okrugla oblika koje treba ostaviti u frižideru nekoliko sati.
Ako se pitate koja je funkcija ovog kolača, kada već ne može da vas zasladi, on zapravo može biti manji deo neke velike i pompezne torte ili kolača. Uz vodeni kolač možete kreirati umetnička dela od hrane i napraviti spektakularne fotografije ili vizuelni doživljaj za goste.
Pročitaj još:
Mandarina nije samo dobra zbog ukusa, već popravlja imunitet i sprečava dijabetes
RUKOLA u službi zdravlja i lepote : Uz njenu pomoć ćete biti mladoliki, a vaši obroci biće ukusniji!
Da li ste za PAPAZJANIJU? Od same pomisli na ovo jelo kreće voda na usta!
Uspešno ste se prijavili