15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Stručnjaci odgovaraju: Da li je bela čokolada zaista ČOKOLADA?

Foto:Envato

Stručnjaci odgovaraju: Da li je bela čokolada zaista ČOKOLADA?

Aska logo
Aska
7. jul 2020. 12:56
Danas je Svetski dan čokolade, a tim povodom se bavimo večitim pitanjem može li se bela čokolada smatrati vrstom ovog slatkiša?
PODELI
F
T
G
P

U zavisnosti od procenta sadržaja kakaoa, postoji više vrsta čokolada, kao što su, recimo, crna i mlečna… Bela čokolada se obično ne nalazi na ovoj listi, zato što ne sadrži dva glavna sastojka – čokoladnu tečnost i kakao prah, odnosno ono što ovom slatkišu daje prepoznatljiv ukus.

Bela čokolada treba u sebi da sadrži kakao maslac, koji je zapravo žućkasta biljna mast, ali često se kao zamena koriste druga biljna ulja. Od 2004. godine, zahvaljujući Agenciji za hranu i lekove (FDA) u Americi je uveden standard da bela čokolada mora da sadrži najmanje 20 odsto kakao maslaca.

Da biste bili sigurni da je bela čokolada koju jedete napravljena od kvalitetnih sastojaka, obratite pažnju na boju. Ako se proizvođač pridržava propisanih standarda, čokolada treba da bude boje slonovače. Ako je boja čokolade čisto bela, to znači da je njen glavni sastojak biljno ulje. Ipak, veoma često se dešava da neki proizvođači dodaju veštačke boje, kako bi zamaskirali sadržaj.

Foto: Envato

Prema ostalim standardima koje je pripisala Agencija za hranu i lekove, bela čokolada mora da sadrži najmanje 14 odsto mleka u prahu, 3,5 odsto mlečne masti i najviše 55 procenata šećera ili drugih zaslađivača. Pošto kakao maslac nema lep ukus, dozvoljeno je da se dodaju lecitin i veštačka aroma.

Američki standard je kasnije usvojila i Evropska unija, koja se složila sa svim odredbama, osim u vezi s graniciama šečera ili zaslađivača.

Uprkos novim zahtevima za proizvodnju bele čokolade u Americi i Evropskoj uniji, većina ljudi i dalje ne smatra da je bela čokolada prava čokolada. Naime, u mnogim krajevima sveta, čokolada mora da sadrži čokoladnu tečnost Igusta tečnost, proizvedenu procesom fermentacije, osušena i pečena. Kroz isti proces treba da prođe i kakao prah. Bela čokolada ne sadrži ništa od toga.

Pročitaj još:

San svake žene: Ona je roze, ukusna i ima malo kalorija!

Razbijamo mitove: Da li čokolada može da spreči predmenstrualne simptome?

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Bela čokolada, Čokolada, Desert

Izvor:nationalgeographic

Kako da znate li je sigurno sada ići u klinike za vantelesnu oplodnju, zbog koronavirusa?
S njima je uvek smeh do suza zagarantovan: Upoznajte TRI najduhovitija horoskopska znaka!
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin

Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila

7. jul 2025.Vanja Vidić

Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 
7. jul 2025.portal_admin
Ceo svet danas uživa u čokoladi: I vi možete da se zasladite, a da se ne kajete ako ste na dijeti
7. jul 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Bikovima ljubomora, Vage da se odmore iako je ponedeljak

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube