Recept za savršeni čokoladni namaz
Potrebno je (za jednu teglu od 350 ml)
- 140 g lešnika
- 225 g čokolade, oko 70% kakaa
- 25-50 g šećera po vašem izboru (kristalni, med, javorov sirup)
- 3 kašike mleka u prahu
- 350 ml punomasnog mleka
- Malo ekstrakta vanile
- Prstohvat soli

Foto: Envato
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni pa ispecite lešnike. Potrebno je peći ih do 15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ostavite da se ohlade. Sameljite ih u secka, multipraktiku i mašini za mlevenje tako da dobijete glatku pastu (ukoliko želite da na kraju dobijete hrskavu teksturu, malo izmrvljenih lešnika ostavite sa strane). U međuvremenu, otopite čokoladu na paru. U maloj šerpi zagrejte mleko, mleko u prahu i 25 g šećera da dobijete kompaktnu smesu.
Kada ste sve to uradili potrebno je da sjedinite sastojke. U mašini u kojoj vam se melju orasi polako dodajte vruću čokoladu, zatim vruće mleko. Unutra sipajte malo ekstrakta vanile i prstohvat soli. Probajte kako je ispalo, pa ako mislite da je potrebno dodajte i preostali šećer. Ako ste ostavili malo lešnika sa strane za hrskavost, sada je momenat da i njih sjedinite u dobijenoj smesi.
Dobijenu smesu sipajte u posudu i ostavite da se ohladi. Nakon toga vam preostaje samo da uživate u ukusu. Prijatno!
Pročitaj još:
Pravili smo najukusnija punjena jaja: Recept koji vredi probati!
Razbijamo mitove: Da li je smeđi šećer zaista zdraviji od belog?
Uspešno ste se prijavili