Da li je smeđi šećer zdraviji od belog?
Smeđi šećer, iako ga mnogi smatraju boljom i zdravijom alternativom belom šećeru, u stvari je gotovo identičan. Proces proizvodnje smeđeg i belog šećera je u osnovi isti, ali smeđa boja dolazi dodavanjem melase (sirup koji šećeru daje tamniju boju). Proizvođači hrane koriste ovu vizuelnu razliku kao promociju zdravijeg šećera. I mnogi smeđi šećer smatraju alternativom nižim kalorijama: 100 grama smeđeg šećera sadrži 373 kalorije, dok beli šećer sadrži 396 kalorija.
Zbog manje veličine kristala smeđeg šećera, ipak ima manje kalorija u kašičici smeđeg šećera nego u kašičici belog šećera. Minijaturne razlike između dva šećera neće pomoći nikome da izgubi neželjene kilograme.

Foto: Envato
Nerafinisani ili „sirovi“ smeđi šećer se takođe reklamira kao zamena za beli šećer. Ova vrsta šećera takođe duguje svojoj boji melasi koja mu dodaje malo gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Ovi minerali su, međutim, prisutni samo u tragovima, a s obzirom na relativno malu količinu konzumiranog šećera ne nude veliku korist u ishrani.
Beli šećer takođe nudi neutralan ukus što ga čini svestranim sastojkom u pečenju jer se lako meša radi postizanja željenog ukusa. Ukus i boja su glavne razlike između belog i smeđeg šećera. Nutricionistički su slične. Oba proizvoda se mogu mešati sa hranom u zavisnosti od toga kakav ukus želite da postignete. Ali važno je da znate da unos svih vrsta šećera treba da ograničite da bi se održalo dobro zdravlje. Napokon, zna se da šećer doprinosi epidemiji gojaznosti i drugim bolestima, uključujući dijabetes tipa 2 i srčane bolesti.
Dakle, između belog i smeđeg šećera izaberite bilo koji u što manjim količinama, jer u njima i nema neke prevelike razlike!
Pogledajte video:
Pročitaj još:
Istraživali smo: Da li je baš sve zdravo u prodavnici zdrave hrane?
Uspešno ste se prijavili