Liker od jaja je bogat, ohlađen, zaslađen, napitak na bazi mleka i jaja. Tradicionalno se pravi od mleka, pavlake, šećera, belanaca i žumanaca, što mu daje penastu teksturu. U nekim verzijama u piće se dodaju destilovana alkoholna pića poput rakije, ruma, viskija ili burbona.
Širom Kanade i Sjedinjenih Država, liker od jaja se tradicionalno konzumira tokom božićne sezone, od kraja novembra do kraja praznika. S obzirom na to da kod nas nema da se kupi ili se baš teško može naći, postoji mogućnost da ga napravite sami kod kuće. Liker od jaja se sprema od mleka, jaja, šećera i aroma, a poslužuju se s cimetom ili muškatnim oraščićem.
Dok se ovaj liker često poslužuje ohlađen, u nekim slučajevima se zagreva, posebno u hladnim danima (slično kao što se kuvano vino poslužuje toplo). Ovako spremljeni napitak može da posluži i kao dodatak kafi, čaju ili kao preliv kremastim kolačima.
View this post on Instagram
RECEPT:
Potrebno je (za 6 osoba)
- 6 velikih jaja
- 1 šolja šećera
- 2 šolje punomasnog mleka
- 1 šolja slatke pavlake
- 1/2 do 1, 1/2 šolje burbona, ruma, konjaka ili miksa (opciono)
- Sveže naribani muškatni oraščić, za posluživanje
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. Za prvo vreme belanca stavite u frižider da čekaju svoj red. Zatim žumanca umutite sa šećerom dok smesa ne postane glatka, kremasta i posvetli do limun-žute boje. U to dodajte mleko, pavlaku i alkoholno piće (ukoliko želite bezalkoholni napitak onda se deo sa alkoholom izbacuje) i umutite dok se ne sjedini smesa. Pokrijte smesu folijom i stavite u frižider najmanje sat vremena.
NAPOMENA: Što više alkohola dodate, to će liker imati veći rok trajanja. Bezalkoholni liker treba da se popije u roku od jednog dana. Ukoliko dodate pola šolje alkohola onda je njegov rok nekoliko dana, dok smesa napravljena sa jednom i po šoljom alkohola može da traje i nekoliko nedelja, a da se ne pokvari.
Neposredno pre posluživanja, umutite belanca dok ne postanu čvrst šlag. Nežno pomešajte sa smesom od žumanaca. Ovo likeru daje penastu, ekstra kremastu teksturu. Neki belanci će „doplivati“ do vrha, poput pene za kapućino.
Kada sve ovo uradite napitak je spreman za posluživanje. Kao dekoraciju možete da stavite cimer ili izrendani muškatni oraščić. Uživajte u ukusu!
Pročitaj još:
Praznična trpeza puna novogodišnjih motiva: Napravite Sneška Belića od kuvanih jaja!
Zašto da imate klasičan hleb na trpezi? Napravite novogodišnji u obliku jelke i obradujte ukućane!
Brza poslastica za predstojeće praznike: Neodoljivo slatki novogodišnji medenjaci!
Uspešno ste se prijavili