Lagana odeća, a još laganija ishrana koja treba da zadovolji sve potrebe i zahteve organizma. Naš nutricionista Marija Prčić bila je voljna da sa našim čitaocima podeli savete kako da se hranimo tokom letnjih dana.
– Svako treba da ima tri glavna obroka i dve, lake voćne užine. Ovo će nam pokrenuti metaboizam i imaćemo tokom čitavog dana energije za dnevne aktivnosti koje se tokom leta nagomilaju. Dan duže traje, pa imamo potrebu da smo stalno u pokretu, da budemo napolju. Shodno tome treba da se i hranimo redovno. Najčešća greška koja se leti mnogo više provlači je da samo pojedemo neku salaticu i njome zamenimo glavni obrok i mislimo da smo nahranili organizam ili naprosto nas ponese vreme i ne jedemo ništa. Ili još češća situacija iz želje da lepo izgledamo u letnjoj garderobi, izgladnjujemo sebe ne tako “teškom“ hranom, pa ne kuvamo ništa. Naravno nije potrebno prejedati se, salata može biti užina, umesto voća, ali samo povrće kao salata retko može da zameni kompletan obrok. Važno je da nam obrok sačinjavaju tri glavna makronutrijenta koja su stalno potrebna našem organizmu, a to su proteini, masti i ugljeni hidrati – savetuje Prčićeva.

Foto: Unsplash
Stoga nudi primer, kao dobru opciju, ovaj lagan sendvič:
- 2 parčeta integralnog hleba sa semenkama debljine kažiprsta;
- 2 kafene kašike putera za namaz;
- 1 paradajz isečen na kolutove;
- 2 – 3 koluta mocarele;
- 5-10 maslina
– Ako imate jutarnji trening nakon koga jedete ovaj sendvič možete ga obogatiti nekim mesom do 50 grama, rano je za više. Namerno sam navela meso, još ako mu znate poreklo, odlično. Teško mi je da preporučim neki suhomesnati proizvod, zbog sastava koji ili nam je nepoznat ili je sumnjiv. Iz tog razloga uvek je bolja opcija parče mesa koje je ostalo od ručka ili večere – kaže nutricionista.
Za užinu koja treba da nas rashladi i rehidrira birajte voće, tu ne možete da pogrešite.
– Ako želite nešto novo za promenu, evo ideje: Uzmite bananu, oljuštite je; istopite 2 štangle crne čokolade i prelijte preko banane; pospite rendanim orasima ili bademima i zaledite. Ovo je neka prelazna varijanta sladoleda. Ili omiljeni, domaći voćni jogurt zaledite, i koristite kao sladoled. Znate šta ste stavili od sastojaka, nema veštačkih dodataka i suvišnog šećera – objašnjava Prčićeva.

Foto: Pixabay
Kako ona navodi, ručak leti može biti lagana čorba od povrća koje nije prekuvano. Važno je da nije prekuvana, jer tom prilikom dobijamo veći slatki indeks hrane, stoga nam šećer u krvi nije stabilan i ne možemo da gubimo na telesnoj masi. Za gurmane nešto drugačije, grilovano meso i povrće, koje je odmah boljeg ukusa kada ga grilujemo uz bogatu salatu od sezonskog povrća koga ima svuda oko nas.
– Veče skoro svi želimo da iskoristimo za neku šetnju u krugu porodice ili nama dragih osoba. Zato ako ste napolju, a ne znate šta da pojedete, možete sebi priuštiti već spremljenu obrok salatu, male kokice ili šaku blanširanih badema, lešnika ili oraha. Samo nemojte gladovati! Nekad i ostaci od ručka dobro posluže – zaključuje nutricionista.
„Tropske vrućine nas prate zato ne zaboravite vodu koju možete nositi sa sobom ili limunadu, koja je među najboljim i najzdravijim osveženjima. Za one kojima je ukus vode bljutav, a limunada kisela, ova ideja možda posluži. Ubacite u bokal sa vodom kockice omiljenog voća, i neka malo odstoji, pa se osvežite. Pored voća, nana i đumbir takođe mogu biti od pomoći.“
Leto je tu da u njemu uživamo, da imamo više pokreta, druženja, komocije, finih emocija zato sebi olakšajte putovanje kroz vreme. Slavimo život svakoga dana!
Pročitaj još:
Naš nutricionista tvrdi: Detoks organizma je fora, nećete očistiti telo za svega nekoliko dana!
Balansirana ishrana nije dosadna: Šećere i masti možete da jedete, samo je bitno na koji način!
Uspešno ste se prijavili