Verujemo da je svima vama mama ili baka pravila upravo ovaj ukusni domaći napitak i da vas taj ukus vraća u detinjstvo.
Osim što je veoma ozvežavajući tokom letnjih dana, sok od zove ima i nebrojena lekovita svojstva
Zova ili bazga, kako je u našim krajevima takođe zovu je poznata kao biljka od koje se pravi dok, odnosno sirup koji se razblažuje i koji je pravo osveženje u toplim letnjim danima.
Ono što možda niste znali je da ova biljka, koja se u različitim kulturama koristi preko hiljadu godina, ima mnogo lekovitih svojstava, ali se takođe u narodu od vajkada govori i o nekim negativnim stranama koje ima sok od zove.
Kako se pravi sok od zove?
Pre nego što uopšte započnete pravljenje vašeg soka od zove, potrebno je da prvo nabavite zovu. Ukoliko je ne kupujete, već berete sami, potrebno je da odaberete sunčan dan, najmanje pet dana nakon poslednje kiše, kako bi cvetovi zove bili puni polena. Cvetovi zove treba da se drže okrenute ka gore, kako nebi došlo do toga da polen iz njih počne da ispada, jer je on glavni nosilac ukusa ovog soka.
Sastojci koji su vam potrebni da biste napravili domaći sok od zove su 30 cvetova zove, 50 grama kristal šećera, 4 supene kašike meda, koji mora da curi, dakle ne sme biti ušećeren, kao i dva limuna.
Ovaj recept za sok od zove je veoma jednostavan i ima svega nekoliko koraka.
Ono što je potrebno da uradite je da, pre svega, dobro operete zovu i uverite se da u njoj nema nikakvih mušica ili buba.
Šećer i med sipajte u veliku šerpu, dodajte jedan litar vode i pustite da lagano kuva sve dok se sav šećer ne rastopi, a onda šerpu sklonite sa toplote.
Na kraju narendajte koru jednog limuna i dodajte zovu cvetova okrenutih ka dole, tako da svi cvetovi budu potopljeni pod vodom. Iscedite sok limuna čiju ste koru narendali, a drugi isecite u kolutove i takođe ih ubacite u šerpu. Poklopite šerpu i ostavite da odstoji 24 sata, piše prirodnoizdravo.
Nakon što je sve odstojalo, procedite sok najpre u veliku činiju, kako biste se uverili da ništa nije prošlo kroz cediljku, a potom sirup sipajte u flaše ili tegle.

Foto: Pixabay
Svoj sok od zove s limunom možete piti razblažen sa vodom ili kiselom vodom.
Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih lekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše telo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u lečenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Pročitaj još:
Napravile smo sok od limuna BEZ KUVANJA, ovo morate da probate i vi!
Bezalkoholni letnji koktel: Napravite sok od maline sa majčinom dušicom
Zdravlje na usta ulazi: Napravite ceđeni sok koji će probuditi sva vaša čula i ojačati organizam!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Aska, prirodnoizdravo