U Grčkoj se od oko 90 odsto prinosa maslina, napravi maslinovo ulje. Posebno na Kritu – gde se proizvodi oko 40 posto celokupnih količina maslinovog ulja u Grčkoj.
- U zavisnosti od vrste, potrebno je između pet i deset kilograma maslina da bi se napravio 1 litar ulja.
- Grci su najveći potrošači maslinovog ulja, potroše oko 20 litara ulja po glavi stanovnika godišnje.
- Ukus i boja ulja zavise uglavnom od vremena žetve i zrelost masline.
- Ranije ubrane masline uglavnom daju snažno voćno, uglavnom zelenkasto ulja.
- Ulje iz potpuno zrele masline je mekše, slađe i i zlatno žute boje.
- Svako ulje se pravi ceđenjem celog ploda – maslinovog mesa, kože i koštice.
- Što pre se masline obrade posle berbe (ako je moguće, u prvih osam do deset sati)- to je bolji kvalitet ulja.
- Temperatura tokom ceđenja određuje kvalitet. U slučaju veoma traženog hladno ceđenog ulja, najviša temperatura je 27 stepeni Celzijusa. Na ovaj način se zadržavaju vredni sastojci, kao i aroma i miris.

Foto: Pixabay
Klasifikacija maslinovog ulja (EU): Kako bi se što bolje informisali o kvalitetu ulja koje kupujemo, važno je da razumemo da postoje različiti načini proizvodnje maslinovog ulja. Važan kriterijum je kiseli sadržaj maslinovog ulja: što je on niži to je ulje kvalitetnije, prenosi hrana-pice-priče
- Ekstra devičansko maslinovo ulje – hladno ceđeno / proizvedeno mehanički / od prvog ceđenja / sadržaj kiseline maksimum 0,8% / miris, ukus i dodir apsolutno bez greške / vrlo voćno
- Devičansko maslinovo ulje – hladno ceđeno/ proizvedeno mehanički / sadržaj kiseline maksimum 2% / miris i ukus bez greške/ sa minimumom greške pri dodiru/
- Rafinisano maslinovo ulje – toplo ceđeno / hemijski tretirano / bez tipičnih mirisa i aroma maslinovog ulja/ neutralno / rok trajanja je dug / može se zagrevati na visokoj temperaturi
- Maslinovo ulje – mešavina rafinisanog i devičanskog maslinovog ulja / sadržaj kiseline maksimum 1% / razmera jednog u odnosu na drugo ulje nije propisana / uglavnom je 2% devičansko maslinovo ulje
- Ulje od komine masline – maslinovo ulje napravljene od ostataka iz proizvodnje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Koštice, opna i meso masline se zagrevaju, a preostalo ulje se izvlači pomoću heksana, rastvarača. Ovom ulju se dodaje devičansko maslinovo ulje / sadržaj kiseline maksimum 1,5 % /
Maslinovo ulje treba skladištiti u hladnom, tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Na temperaturi nižoj od 7 ° C ulje postaje mutno, ali ovo ne ugrožava kvalitet. Kada se ulje zagreje, oblačnost nestaje.
Pročitaj još:
Lek koji potiče od davnina: Kantarionovo ulje spas za svaku boljku
Mislili ste da je dobro samo kao začin? Evo šta sve maslinovo ulje može da učini za vašu lepotu!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Hrana-pice-price