15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Pažljivo birajte: Evo kako da prepoznate najkvalitetnije maslinovo ulje
maslinovo ulje

Foto:Unsplash

Pažljivo birajte: Evo kako da prepoznate najkvalitetnije maslinovo ulje

Aska logo
Aska
7. septembar 2020. 11:28
Maslinovo ulje se sastoji od oko 70% mono-nezasićene masne kiseline, koja je izuzetno zdrava.
PODELI
F
T
G
P

U Grčkoj se od oko 90 odsto prinosa maslina, napravi maslinovo ulje. Posebno na Kritu – gde se proizvodi oko 40 posto celokupnih količina maslinovog ulja u Grčkoj.

  • U zavisnosti od vrste, potrebno je između pet i deset kilograma maslina da bi se napravio 1 litar ulja.
  • Grci su najveći potrošači maslinovog ulja, potroše oko 20 litara ulja po glavi stanovnika godišnje.
  • Ukus i boja ulja zavise uglavnom od vremena žetve i zrelost masline.
  • Ranije ubrane masline uglavnom daju snažno voćno, uglavnom zelenkasto ulja.
  • Ulje iz potpuno zrele masline je mekše, slađe i i zlatno žute boje.
  • Svako ulje se pravi ceđenjem celog ploda –  maslinovog mesa, kože i koštice.
  • Što pre se masline obrade posle berbe (ako je moguće, u prvih osam do deset sati)- to je bolji kvalitet ulja.
  • Temperatura tokom ceđenja određuje kvalitet. U slučaju veoma traženog hladno ceđenog ulja, najviša temperatura je 27 stepeni Celzijusa. Na ovaj način se zadržavaju vredni sastojci, kao i aroma i miris.
maslinovo ulje

Foto: Pixabay

Klasifikacija maslinovog ulja (EU): Kako bi se što bolje informisali o kvalitetu ulja koje kupujemo, važno je da razumemo da postoje različiti načini proizvodnje maslinovog ulja. Važan kriterijum je kiseli sadržaj maslinovog ulja: što je on niži to je ulje kvalitetnije, prenosi hrana-pice-priče

  1. Ekstra devičansko maslinovo ulje  – hladno ceđeno / proizvedeno mehanički / od prvog ceđenja / sadržaj kiseline maksimum 0,8% / miris, ukus i dodir apsolutno bez greške / vrlo voćno
  2. Devičansko maslinovo ulje – hladno ceđeno/ proizvedeno mehanički / sadržaj kiseline maksimum 2% / miris i ukus bez greške/ sa minimumom greške pri dodiru/
  3. Rafinisano maslinovo ulje – toplo ceđeno / hemijski tretirano / bez tipičnih mirisa i aroma maslinovog ulja/ neutralno / rok trajanja je dug / može se zagrevati na visokoj temperaturi
  4. Maslinovo ulje – mešavina rafinisanog i devičanskog maslinovog ulja / sadržaj kiseline maksimum 1% / razmera jednog u odnosu na drugo ulje nije propisana / uglavnom je  2% devičansko maslinovo ulje
  5. Ulje od komine masline – maslinovo ulje napravljene od ostataka iz proizvodnje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Koštice, opna i meso masline se zagrevaju, a preostalo ulje se izvlači pomoću heksana, rastvarača. Ovom ulju se dodaje devičansko maslinovo ulje / sadržaj kiseline maksimum 1,5 % /

Maslinovo ulje treba skladištiti u hladnom, tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Na temperaturi nižoj od  7 ° C ulje postaje mutno, ali ovo ne ugrožava kvalitet. Kada se ulje zagreje, oblačnost nestaje.

Pročitaj još:

Kako za reumu tako i za ukusnije obroke: Ovo su razlozi zbog kojih treba da konzumirate maslinovo ulje!

Lek koji potiče od davnina: Kantarionovo ulje spas za svaku boljku

Mislili ste da je dobro samo kao začin? Evo šta sve maslinovo ulje može da učini za vašu lepotu!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Kvalitet, Maslinovo ulje

Izvor:Hrana-pice-price

Nije Merkur, ali jeste MARS koji kreće retrogradno i najavljuje buran period!
Foto nedelje: Jovana Nikolić pokazala telo posle porođaja i zaslužuje jedno veliko bravo!
28. avgust 2025.Vanja Vidić

Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?

28. avgust 2025.Vanja Vidić

Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta

28. avgust 2025.portal_admin

Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

28. avgust 2025.Vanja Vidić
Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?
28. avgust 2025.Vanja Vidić
Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta
28. avgust 2025.portal_admin
Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova
27. avgust 2025.portal_admin
Dišenova mišićna distrofija, trka s vremenom u kojoj terapija znači život
26. avgust 2025.portal_admin
Žene će ove jeseni nositi smele boje kose – ove nijanse će većina tražiti frizerima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube