Zimsko, hladno vreme poziv je na češći boravak u toplom stanu, a samim tim i druženje sa prijateljima. Tim povodom želimo da vam predstavimo recept za čokoladni brauni koji će svaki razgovor sa vama bliskim ljudima raznežiti, utopliti ga i uneti posebnu čar u druženje.
Ova poslastica služi da zimska idila bude potpuna.
Dakle, pozovite prijatelje i uđite u kuhinju, vreme je da napravite slasne čokoladne zalogaje i da obradujete drage ljude. Ko bi još ovom kolaču odoleo?!
Potrebno je:
250 grama putera
200 grama tamne čokolade (najbolje ona od 70 odsto kakaa)
80 grama kakaa
65 grama brašna
Kašičica praška za pecivo
360 grama šećera
Četiri jaja
Po želji možete dodati: lešnike, bademe, orahe, višnje zaleđene ili sušene brusnice.
Za glazuru:
100 grama čokolade za mešanje
30 grama putera

Foto: Unsplash
Priprema:
Pre svega, rernu zagrejte na 180 stepeni, a pleh u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
Ukoliko imate šerpu sa duplim dnom stavite u njega čokoladu i puter i otapajte na pari mešajući sve vreme. Ako pak, nemate, ne brinite, naprvite duplo dno sami. U jednu šerpu stavite vodu koja ključa, a drugu na nju i tu otapajte čokoladu i puter. Mešajte sve vreme dok ne dobijete kompaktnu i svilenkastu smesu. Ako želite neko koštunjavo voće da ubacite, sada je trenutak.
Potpom, na drugoj strani pomešajte kakao, brašno i prašak za pecivo i sjedinite pa dodajte u otopljenu čokoladu. Mikserom ih sjedinite. Cela jaja umutite rukom i malo po malo dodajte u pomenutu smesu i onda mikerom mutite kako bi se sve sjedinilo. Gotovu smesu izlijte u pleh, poravnajte površinu i pecite oko 20ak minuta. Važno je da znate da ovaj kolač ne treba da bude suv kao keks, već po malo lepljiv i mekan u sredini. Vodite računa o tome tokom pečenja.
Kada vidite da su vam površina kolača i krajevi pečeni probodite čačkalicom sredinu i ako je kolač gotov čačkalica ne treba da „izađe“ iz kolača čista. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se hladi na ravnoj površini dok ne dođe na red glazura.
Da se razumemo, glazura nije neophodna, ali pojačava ukus, pa svi slatkokusci i ljubitelji čokolada završite kolač sa glazurom, a ostali možete poslužiti i bez nje.
Glazura: Otopite čokoladu i puter, ili na pari ili u mikrotalasnoj na 20ak sekundi i vruću smesu prelijte preko kolača tako da se raširi preko cele površine.
Isecite kolač na kocke i uživajte!
Prijatno.
Pročitaj još:
Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!
Šnenokle po bakinom receptu: Napravite jednostavnu i brzu poslasticu punog ukusa koji osvaja
Uspešno ste se prijavili