Mi smo pričale sa Jovanom Markovićem koji već 30 godina svakodnevno obrađuje meso, proba žive komade kako bi se uverio da je njegova narudžbina sveža, pravi izvrsne ćevape, a kod kuće je glavni za pečenje!
Nadamo se da će vam ovi trikovi biti od koristi:
PEČENJE

Foto: Jakov Simović
Daćemo primer jagnjetine. Ukoliko je pečete u rerni potrudite se da na nekoliko mesta meso „pocepate“ i u njega stavite iseckani beli luk, so i ruzmarin. Natopite ga sa uljem kako ne bi bilo suvo. Neka statistika kaže da se meso peče onoliko sati koliko ima kilograma (to ne važi za težine poput 10-15 kilograma), ali jedan dobar but od 5 kilograma se peče oko 5 sati. Kako da znate da je pečeno? Zabodite metalni nož u meso i kada ga izvadite pipnite da li je vruć ili hladan. Ako nož izađe hladan iz mesa znači da je jelo gotovo!
BIFTEK

Biftek
Volite biftek srednje ka jače pečenom, ali kod kuće kada spremate uvek ispadne krvav ili skroz pečen. Uz pomoć šake saznajte da li je pečen onoliko koliko vi volite. Pipnite mišić ispod palca kada namestite prste kao na fotografijama ispod i onda pipnite biftek. Ako su iste mekoće, onda je to znak da ste dobili željeni biftek.
ŽIV – KRVAV BIFTEK
KRVAV – KA MALO PEČENOM
SREDNJE PEČEN
PEČEN
ROŠTILJ

Foto: Profimedia
Kako navodi majstor za meso, roštilj danas znaju mnogi da spreme i to više nije nikakav bauk. Ipak, ono što mnogima zadaje probleme jeste kada treba ćevape da odvoje jedan od drugoga, a da se ne zalepe ili raspadnu. Trik je jednostavan, pre nego što umete ćevape u ruke istu pokvasite vodom i tako mokrom uzmite meso. Kada ćevapi mogu da „igraju po roštilju“ to je znak da su gotovi. Kada se sprema riba na roštilju tu je bitna samo jedna stvar – da sačekate da joj pobeli i ispadne oko. Nakon toga je okrenite na drugu stranu i takođe i tu sačekajte istu reakciju. Kada oba oka pobele spremna je za serviranje.
Prijatno!
Pročitaj još:
Dajte hrani vremena da se razloži: Evo za koliko će se određene namirnice svariti u vašem organizmu!
Mnogo grešaka pravimo nakon posta: OPREZNO sa mrsnom hranom narednih dana, jedite uz ove savete!
Pržite ribu? Uklonite neprijatne mirise iz prostorije, sa posuđa i ruku uz pomoć OVIH trikova!
Uspešno ste se prijavili