Od davnina postoji priča da se jedenjem živog krompira dobija temperatura. Ovaj podatak posebno interesuje školarce koji bi na taj način voleli da izbegnu neki kontrolni ili pismeni zadatak, međutim nije tako retko da i po koja zaposlena osoba krene da pretražuje po internetu koji su to načini za dobijanje temperature kako bi izbegla neki naporan sastanak.

Foto: Profimedia
Odmah na početku da razjasnimo da je u pitanju čist mit.
Stručnjaci smatraju da to nije u potpunosti laž, niti u potpunosti istina. Naime, mnogo velika količina krompira je potrebna da bi se dobila neka niža temperatura, ali do toga verovatno nećete ni stići jer ćete dobiti mučninu propraćenu povraćanjem, bol u stomaku i proliv posle nekoliko zalogaja.
Pamet u glavu.
Ukoliko vam se ne ide na posao, fakultet ili školi, nekada je pametnije prespavati ako se ne osećate dobro, a ne izlagati sebe alternativnim, narodnim, „babskim“ metodama koje nisu proverene, niti zdrave.

Foto: Profimedia
S druge strane, možemo da pomenemo obrnuto dejstvo ove namirnice. Krompir snižava temperaturu. Ako imate iznad 38 telesnu temperaturu probajte da sirov krompir isečen na kolutove poređate na tabane, zamotate stopalo u kesu, pa navučete čarapu kako bi vama stajalo fiksirano i čekajte magija da se desi.
Bake smatraju da je na taj način temperatura „rukom odnešena“.
Dakle, sirovu namirnicu ne u organizam, ali na tabane može, bezopasnije je od prve varijante.
Pročitaj još:
Razbijamo mitove: Da li je istina da nikada dva zla ne idu sama?
Razbijamo mitove: Da li vas očekuje dobitak ako vam se SLUČAJNO prospe kafa iz šoljice?
Razbijamo mitove: Ako izađete iz kuće desnom nogom svaki plan ćete završiti uspešno?
Uspešno ste se prijavili