Pogotovo suve šljive, grožđe, suve smokve, kajsije, urme i brusnice. Za suvo voće nutricionisti tvrde da je prepuno svih hranljivih sastojaka. U njemu, osim vode i masti, dosta ima i belančevina, vlakana, vitamina, minerala, šećera, a sve to suvo voće čine prvoklasnom namirnicom sa kojom je uputno da se otpočne dan.

Foto: Profimedia
Nutricionisti insistiraju da se jede za doručak ili kao užina, radi pomoći varenju, ali zato, nikako posle glavnog obroka kada je varenje usporeno, jer donosi previše kalorija. Pored suvih šljiva, grožđa, brusnica, mi se danas okrećemo suvim kajsijama i otkrivamo vam sve blagodeti koje one kriju u sebi.
Evo zašto je dobro da ih imate uvek u kući.
Vitamini
Minerali i vitamini su ključni sastojci suvog voća. Suve kajsije su pune vitamina A, magnezijuma kao i mineral protiv stresa, vitamine B kompleksa za jake nerve i oligoelement gvožđe za vitalnost, a kalijuma imaju čak 1.370 mikrograma u sto grama. Ovo voće, prepuno ugljenih hidrata, izuzetno prija sivim ćelijama mozga, a predstavlja i sjajnu zamenu za nedostajući obrok. Dakle, u fioci radnog stola svako bi, umesto kese bombona, trebalo da drži suve šljive, smokve ili kajsije. Zbog intenzivnog žvakanja suvo voće na ovaj način podstiče varenje, kao i cirkulaciju u predelu glave. Ovo voće treba uzimati kao alternativu slatkišima, jer predstavljaju savršen štit u stresnim situacijama.

Foto: Profimedia
Srce
Suve kajsije sadrže veliku količinu kalijuma, minerala koji je važan za normalan rad svih mišića, a naročito srčanog. Samo pet suvih kajsija zadovoljava petinu potreba organizma za ovim mineralom i značajan deo potreba organizma za gvožđem.
Anemija
Vitamin C, koji ovo voće sadrži, olakšava apsorpciju gvožđa, što je važno za anemične osobe.
Sportisti
Profesionalnim sportistima i svima koji se bave nekom fizičkim aktivnostima preporučuje se da redovno uzimaju suve kajsije i to neposredno pred početak sportskih aktivnosti, najbolje u kombinaciji sa pomorandžom i kivijem. One sadrže ogromne količine kalijuma koji je važan za normalan rad mišića.
Zar ovo nije dovoljno razloga da već nekoliko suvih kajsija pojedete danas?
Prijatno.
Pročitaj još:
Retko ih jedemo, a čine čuda za naše zdravlje: Za šta su sve dobre suve šljive?
Mnogo grešaka pravimo nakon posta: OPREZNO sa mrsnom hranom narednih dana, jedite uz ove savete!
Prirodni sokovi koji se prave za DVA minuta: Idealni za zimske dane i DOBAR IMUNITET!
Uspešno ste se prijavili