Mnogi znaju, ali postoji određen broj ljudi koji je tek skoro čuo za ovaj oraščast plod pa ni ne znaju koje tajne isti krije.
Pinjole su zapravo semenke iz šišarke primorskog bora, slatkog ukusa koje se koriste kako za slatka tako i za slana jela (u salatama, kobasicama, čorbama, pastama…) jer pojačavaju aromu. Šišarke bora se beru ručno i suše na suncu kako bi ispucale i iz njih ispale semenke. Ljuska semenki se takođe uklanja ručno.

Foto: Profimedia
Pinjole sadrže visok procenat ulja, belančevine (23%), minerale (gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen) i vitamine (A, C, D, E, tiamin, riboflavin, niacin). Imajte na umu da pinjole treba da uzimate za konkretnu namenu i onoliko koliko piše u receptu, jer zbog visoke koncentracije masti brzo užegnu. Najbolje bi bilo da ih pre upotrebe propržite na tiganju, baš kao što se savetuje za susam, kako bi aroma došla do izražaja.
Ukoliko vam pak i ostane višak pinjola savetujemo vam da ih držite u kesici zamrznute ili u tegli u frižideru i upotrebite što pre.
Da li znate da u 30 g pinjola ima čak 200 kalorija? Ali trebalo bi da znate da 60% tih kalorija dolazi iz masti koje su nezasićene, pa su samim tim veoma korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju holesterola. Takođe su lekovite kod uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćne bešike i organa za varenje.
Ukoliko ste poželeli odmah da napraite neko jelo sa pinjolama, preporučujemo italijansku pastu sa pesto đenoveze sosom. Recept za isti možete pogledati OVDE.
Prijatno!
Pročitaj još:
Zamenite nezdrave grickalice ovim oraščastim plodom: Saznajte šta sve u sebi krije LEŠNIK!
Uspešno ste se prijavili