15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Kada zamiriše sveži bosiljak u kuhinji znači da se sprema dobra pasta: P...
pesto sos

Foto:Privatna arhiva

Kada zamiriše sveži bosiljak u kuhinji znači da se sprema dobra pasta: Pravi recept za pesto đenoveze!

Anđelka Popadić
4. decembar 2018. 13:41
Svi ljubitelji italijanske kuhinje i testenina biće srećni kada vide da danas pišemo o njenom visočanstvu pasti sa pesto sosom.
PODELI
F
T
G
P

Zašto pesto đenoveze? Zato što potiče iz grada Đenove, koji je glavni u regiji Ligurija.

Zašto je zelen? Zato što je glavi sastojak bosiljak.

Zašto pesto? Zato što „pesto“ potiče od glagola „pestare“ što znači gnječiti i to se ne prevodi ostaje u izvornom obliku kao univerzalni naziv za ovu vrstu hladnog sosa.

italijanski uz kuvanje, pesto đenoveze

Foto: Aska.rs

Sada kada smo utvrdili gradivo i naučili nešto novo o jelu koje ćemo spremati, možemo da pređemo u kuhinju i zabavimo se. Muzika italijanskih umetnika se preporučuje da ide iz nekih kućnih zvučnika uz pravljenje ovog recepta, smatra se da to daje posebnu notu jelu.

Potrebno je:

Špagete

Avan

Tučak

1 češanj belog luka

Morska so

100  ml ekstradevičanskog maslinovog ulja

50 grama listića svežeg bosiljka

15 grama pinjola

30 grama pekorino sira

70 grama permezana


View this post on Instagram

A post shared by Italijanski jezik i kuhinja (@italijanski.uz.kuvanje) on Nov 1, 2016 at 8:30am PDT

Priprema: Oljušćen beli luk ubacite u avan i dodajte mu prstohvat morske soli, počnite da ga gnječite o zidove avana okrećući isti u suprotnom smeru od kazaljki na satu, zatim postepeno dodajte bosiljak i sve vreme gnječite sastojke zajedno. Kada ste izgnječili sav bosiljak i dobili kompaktnu mastu ubacite pinjole i nastavite da gnječite dok ne dobijete krem masu.

Nakon toga, dodajte sireve i na samom kraju maslinovo ulje, takođe sve vreme gnječite sos u avanu kako biste dobili ujednačen hladni zeleni sos.

Podrazumeva se da ste napravili dobar tajming sa špagetama i da su gotove onog trenutka kada i sos, međutim ukoliko to nije bilo izvodljivo bolje neka sos čeka na pastu da se skuva, nego obrnuto. Skuvane špagete stavite u poseban dublji sud, zdelu u koju možete da sipate ceo sos i da izmešate sve.

Za dekoraciju koristite svež bosiljak i po koju pinjolu.

italijanski uz kuvanje, pesto đenoveze

Foto: Privatna arhiva

Prijatno!

Pročitaj još:

Kada ukusi progovore: Naučite da kuvate italijanska jela i pričate jezik hrane koju spremate!

Osetite duh Italije u svom domu: Napravite kremastu KARBONARA pastu koja se topi u ustima!

Kako za reumu tako i za ukusnije obroke: Ovo su razlozi zbog kojih treba da konzumirate maslinovo ulje!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
pesto đenovezi, pesto soso
Priča ove Beograđanke će umiriti sve trudnice: Evo kako zapravo izgleda porođaj i kroz šta prolaze žene!
Vriska bez ijedne prolivene kapi: Da li bebe mogu da plaču bez suza ili već umeju da blefiraju?
28. avgust 2025.Vanja Vidić

Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?

28. avgust 2025.Vanja Vidić

Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta

28. avgust 2025.portal_admin

Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

28. avgust 2025.Vanja Vidić
Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?
28. avgust 2025.Vanja Vidić
Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta
28. avgust 2025.portal_admin
Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova
27. avgust 2025.portal_admin
Dišenova mišićna distrofija, trka s vremenom u kojoj terapija znači život
26. avgust 2025.portal_admin
Žene će ove jeseni nositi smele boje kose – ove nijanse će većina tražiti frizerima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube