Kako je zapisano u pravoslavnim spisima, ovo je najbitniji post jer se on takozvani „duhovni post“. Tokom ovih 40 dana ne bi trebalo da se jede beli mrs, meso i jaja, a svake srede i petka bi trebalo postiti na vodi.
Ulje i vino je dozvoljeno svim ostalim danima. Takođe u ovom periodu bi trebalo da se suzdržavate loših misli i da živite u miru i blagostanju. Kako bismo vam pomogli da tokom posta uživate u raznovrsnim obrocima pričali smo sa Anom Ćubelom, vlasnicom sajta Hrono kuhinje, koja je otkrila neke slasne recepte.
– Svi recepti u kojima se pominje ulje mogu i u danima kada se jede na vodi samo izbacite ulje i pojačajte vodu za spremanje. Ne zaboravite da se za vreme posta, iako ste u restrikciji, za ručak jedu mahunarke,a za večeru semenke – navela je Ćubela.
DORUČAK: SOČNA PITA SA SLATKIM KUPUSOM

Foto: Profimedia
Količina kupusa nikad nije precizna jer varira od glavice do glavice. Treba da bude neke srednje veličine a to ide od kilogram i po do dva. A kako nismo pravile hrskavu nego sočnu pitu, nismo ni štedele na materijalu.
Potrebno vam je:
- 500 gr kora sa heljdom
- Srednja glavica kupusa
- Soli i bibera po ukusu
- 1 do 2 decilitra maslinovog ulja
- Malo vode
Ovaj kupus se ne dinsta, već se izrenda na sitno i dobro „ugnjavi“ rukama. Pre toga ga posolite. Filovanje ide kao za svaku pitu, premažite kore sa pomešanom vodom i uljem, pa na nju naređajte fil. Rernu zagrejte na 250 stepeni, a kada dođe vreme da ubacite pleh onda temperaturu smanjite na 220 stepeni.
RUČAK: GULAŠ OD PEČURAKA

Foto: Profimedia
– Šampinjoni možda nisu najkvalitetnije pečurke koje možemo da nađemo na tržištu (ili prirodi), ali su svakako najdostupnije i jako su hranljive. Nemaju puno kalorija, za pečurke su dobro svarljive i bogate proteinima. Pa lako mogu da posluže kao zamena za meso. I lako se spremaju – objašnjava Ćubela.
Za ovaj gulaš vam je potrebno:
- 500 grama šampinjona
- 1 manji crni luk
- 1 manji crveni luk
- 1 čen belog luka
- 1 konzerva seckanog paradajza
- 250 militara paradajz sosa
- začini: so, biber, čili
- maslinovo ulje
- peršun za kraj
Iseckate luk na sitno i prodinstate ga na malo maslinovog ulja. Kada počne da se “cakli”, ubacite krupnije iseckane pečurke. Promešate nekoliko puta i dodate seckan paradajz, a zatim i paradjz sos. Smanjite vatru, dodajte malo vode i pustite da se lagano krčka.
Pred kraj kuvanja začinite po ukusu i ostavite na tihoj vatri još 10 minuta. Kada je gotovo, sve pospite svežim peršunom. Pečurke budu brzo gotove, a dužina kuvanja će zavisiti od toga koliko želite da vam sos bude gust. Što se duže krčka, to će biti sve gušći.
VEČERA: PIRE OD KELERABE

Foto: Profimedia
– Keleraba je dugo bila zapostavljena na našoj trpezi. Sadrži malo kalorija, oko 25 na 100 grama namirnice. Bogata je kalijumom, kalicijumom, gvožđem i vitaminom C. Mladu i svežu kelerabu je najbolje koristiti sirovu, u salati. Obožavam je sa tunjevinom. Stariju, drveniju, kao što su ove moje bile, trebalo bi skuvati. Možete da ih iskoristite za potaž, ispeći ih sa mesom ili ribom ili napraviti pire kao što sam ja uradila – ojasnila je Ana Ćubela.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 2 srednje kelerabe
- struk mladog luka
- čen belog luka
- so, biber, začini po ukusu
- maslinovo ulje
Kelerabe sam iseckala na kosckice i ubacila u posoljenu vodu. Pustila sam ih da se kuvaju dok nisu omekšale. Pred sam kraj sam dodala čen belog luka da i on malo omekša.
– Kada su bile gotove, procedila sam vodu, dodala začine, maslinovo ulje i sve izmiksala štapnim mikserom. Preko pirea sam posula iseckani mladi luk i biber. Ako pire spremate za ručak, možete da dodate i kašičicu putera – otkriva Ćubela.
SAVET: Kada čistite kelerabu, mlado lišće i stabljiku ne bacajte, imaju više vitamina i minerala (naročiti karotina i fosfora) nego zadebljani koren. Iskoristite ih ili za pire ili neki potaž.
Vlasnica kulinarsko-blogerskog sajta o hrono ishrani Ana Ćubela izdala je knjigu „Posni hrono kuvar“. Ovakva knjiga će biti idealna svima onima koji su krenuli u veliki Božićni post, a zasitili su se jednolične hrane. Ono što je potrebno da se napomene jeste da ovu knjigu možete kupiti samo putem bloga hronokuhinja.rs.
Koje sve recepte možete naći u knjizi pogledajte u našem video prilogu:
Pročitaj još:
Posna hrono kuhinja Ane Ćubele: Ovo su namirnice koje najbolje zamenjuju meso!
OTKRIĆE Zavirili smo u posnu hrono kuhinju Ane Ćubele: Evo kako da napravite sir od indijskog oraha!
Sve o hrono kuhinji Ane Ćubele: Možete da jedete slatkiše i pijete sokove, a da smršate
Uspešno ste se prijavili