Tim povodom vam danas predstavljamo manje poznate činjenice o ovom desertu, kad je nastala, ko je prvi napravio i od kad se jede. Pa da počnemo…
Istorija torte datira iz drevnih vremena. Prvi kolači bili su veoma različiti od onoga što jedemo danas. Bili su više hleb i zaslađeni med. Često su dodavani orasi i suvo voće. Prema istoričarima hrane, drevni Egipćani su bili prva kultura koja je pokazala dokaze o naprednim receptima za tortu, odnosno dokaze o pečenju kolača. U Oksfordskom rečniku se reč torta prvi put pojavljuje u 13. veku. Srednjovekovni evropski pekari često su pravili voćna peciva i medenjake. Ova hrana može da traje više meseci.

Foto: Profimedia
Prema istoričarima hrane, prethodnici modernih kolača prvi su pečeni u Evropi negde sredinom 17. veka. Ovo se prvenstveno odnosi na napredak u tehnologiji (pouzdanije peći, proizvodnja / dostupnost kalupa za hranu) i dostupnost sastojaka (rafinisani šećer). Prvo zaleđivanje obično je bilo kuvana kompozicija najfinijeg dostupnog šećera, belančevina i [ponekih] aroma. Ova zaleđena masa se stavljala preko torte, pa kasnije je sve išlo u pećnicu. Mnogi kolači u ovom trenutku još uvek sadrže sušeno voće (grožđe, ribizle, citrus).

Foto: Profimedia
Torte kakve danas pojznajemo imaju mekanu i postojanu strukturu. Rimljani su verovatno usavršili praksu dodavanja kvasca u testo, a kasnije, Italijani su u 16. veku su dodali jaja i puter u celu priču. Obe metode stvorle su lagano testo same torte, ali proces je bio dugotrajan i poprilično komplikovan. Do polovine 1800-tih godina, u proizvodnju se uključila i soda bikarbona, te prašak za pecivo, koji je olakšao proces pravljenja torti.
Kasnije, poslastičari su u testo počeli da dodaju začine i mast i polako, torta je dobijala današnji izgled. Uz to, kolači i torte počeli su da se služe kao obavezni desert, nakon glavnog jela. Do sredine 19. veka onaj kolač kakav danas znamo (napravljen sa dodatnim rafiniranim belim brašnom i praškom za pecivo umesto kvasca) je stigao na scenu.

Foto: Profimedia
U tom periodu počinje val osnivanja poslastičarnica po gradovima Evrope, i tada nastaju neke od najpopularnijih torti, koje su svoju slavu zadržale do današnjeg dana poput Saher i Doboš torte.
Za Linzer tortu se drži da je najstarija poznata torta na svetu, iako je još ujek nepoznato ko joj je dao ime i ko ju je prvi ispekao. Za nju se zna još od 1653. godine, kad je zabeležen njen recept u ručno napisanom kuvaru Ane Margarite Sagramosa iz Kranja.
Koja je vaša omiljena torta?
Pročitaj još:
Miks kiselog, slatkog i kremastog: Torta od limuna za svačiji ukus!
Najjeftinija čokoladna torta: Pravo zadovoljstvo za sladokusce
Uspešno ste se prijavili