15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Bacate li buđave namirnice ili samo otklonite zahvaćen deo i nastavite sa...
buđav hleb, hrana

Foto:Profimedia

Bacate li buđave namirnice ili samo otklonite zahvaćen deo i nastavite sa jelom?

Anđelka Popadić
21. novembar 2018. 13:00
Postoji polemika koja se tiče buđi.
PODELI
F
T
G
P

Dok jedni stoje na stanovištu da buđ nije loša niti nešto strašno pa kada je primete diskretno samo uklone zahvaćen deo i nastave da se ponašaju kao da ništa nije bilo, drugi pak bacaju bez razmišljanja sve odmah u kantu za smeće.

smeće, đubre

Foto: Profimedia

Koja od ove dve krajnosti je dobra i kako treba da se ponašamo sa recimo, buđavim hlebom, džemom ili voćkom?

S obzirom na to da je mnoge naše čitaoce takođe zanimao odgovor na ovo pitanje, potrudile smo se da isti dobijemo od našeg stručnjaka Milke Raičević, nutricioniste.

– Prvo treba da znate da nije svaka buđ toksična, a to se oseti po mirisu, isto tako nije svaka buđ zelena što mnogi misle, menja boje u zavisnosti od semenki i sastojaka koje sadrži zaražena namirnica. Mora da se obrati pažnja na boju, miris i to koliko je zahvaćena površina. Ukoliko je buđ gnjecava, sluzava ili ako se stvori paučina to je „alarm“ da eliminišete u celosti takvu namirnicu, jer znači da je došlo do hemijske reakcije koja je štetna po organizam. Ako se pak, buđ stvori na površini zimnice ili domaćeg džema, uklonite površinski sloj, onda pomirišite teglu pa probajte, ukoliko je ukus nepromenjen možete da nastavite da jedete, ali dobro zatvarajte ambalažu da ne bi došlo do kontakta sa kiseonikom – kaže Milka Raičević, nutricionista.

buđ, džem, slatko

Foto: Profimedia

Pored ovih saveta i mera predostrožosti važno je da vodite računa i o načinu odlaganja hrane, jer ukoliko hleb držite u plastičnim ambalažama normalno je da buđ postane toksična jer i plastika „diše“, ali ako je u pitanju papirna kesa to je bezbednije i ukoliko nema mirisa možete da uklonite zahvaćen deo. Takođe, ukoliko ambalaža nije bila čista to takođe može da pospeši razvoj bakterija i hemijsku reakciju.

Ovo su sve naizgled „manje važne“ stvari o kojima se malo ili ni malo ne razmišlja, a trebalo bi.

Naš nutricionista navodi još i to, da iako je miris odličan pokazatelj, često kod fabrički prerađene hrane zbog velike količine šećera i začina miris ne može da se oseti, tada će vam istinu reći rok upotrebe na ambalaži i način na koji ste namirnicu ostavili da stoji i gde, kao i ukus.

Pored svega ovoga, ukoliko ipak ne primetimo znake upozorenja i pojedemo toksičnu namirnicu, koji su to simptomi koji će odati da je u pitanju buđava hrana i koliko je sve to zapravo štetno po nas?

nadutost, gasovi, bol u stomaku

Foto: Profimedia

– Prvo i najčešće reaguje stomak i crevna flora u vidu bolova, neprijatnosti i dijareje, dalje, u ustima se javlja čudan ukus, moguća je vrtoglavica, povraćanje i da počnu oči da peku, a kao teža nuspojava je svakako trovanje višeg stepena. Vodite računa o higijeni i šta unosite u organizam, kupujte kod proverinih ljudi i na proverenim mestima – zaključuje nutricionista.

Pročitaj još:

Gazirana voda je vaš svakodnevni napitak? Saznajte da li goji i koliko je (ne)zdrava!

Verovali ili ne, gazirana voda nije samo za piće: Iskoristite je za negu lica i tela!

Ova vaga ne ujeda: Prihvatite je kao najboljeg saveznika u borbi protiv kilograma!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Buđ, Buđav hleb, Hrana, hutricionista, Milka Raičević, Namirnice
Kažu da ne valja da izdate oko, zato ćemo vam šapnuti: Zašto nam ponekad „igra“ kapak?
Da li poznajete naše običaje? Bile smo na svadbi na kojoj se uz mladu kupovao i barjak OVAKO okićen
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube