Pored slavskog kolača, sveće, krsta, vina, neizostavni deo slava jeste žito. Gosti kada uđu u kuću domaćina odmah posle čestitanja prilaze poslužavniku sa žitom, prekrste se i posluže žitom. Ili je bar tako bilo do sad…

Foto: Profimedia
Bili smo na večeri koja slavi sveca uz sveću i bogatu trpezu, ali žitom nismo bili posluženi na ulazu, ni za stolom, ni tokom večere. Iznenađenje je usledilo kada je došlo vreme za dezert. Domaćica je iznela žito sa šlagom u činijama, za svakog posebna porcija, uz dovitljiv komentar „dva u jedan i dezert umesto kolača i slavsko posluženje“.
Naime, kako nije baš dobrog zdravlja i spremanje slave našoj domaćici iz godine u godinu sve teže pada, došla je na ideju da olakša sebi koliko može.

Foto: Profimedia
S tim u vezi izbacila je pravljenje kolača sa plana jer joj je zamorno i oduzima dosta vremena, a kako žito svakako treba da bude deo slavske trpeze, zašto ne bi bilo i dezert?!
Pametno ili ne?
Praktično ili ne?
Skrnavljenje tradicije ili ne?
Šta vi mislite o ovom novonastalom slavskom običaju?
Pročitaj još:
Neka vaša posna trpeza bude najukusnija: Tri sjajna recepta za posne salate
Ovakvu dekoraciju još niko nema: Unesite jesenju idilu i oplemenite svoj dom ovim detaljem!
Uspešno ste se prijavili