Tanke tortilje nalik na čips koje umačemo u soseve različitih ukusa čine svako druženje interesantnijim. Bilo kao predjelo ili glavni obrok uz sportska dešavanja, neobavezno ćaskanje idealan su izbor za vas i vaše najbliže.
Primetićete da naćosi polako, ali sigurno menjaju kokice i u bioskopima, a ako pak želite bioskopsku atmosferu da prenesete u kuću onda pravac u kuhinju. Danas spremamo umake kojima niko ne može da odoli, a naćose već znate kako se prave, zar ne? Za svaki slučaj podsetite se OVDE.

Foto: Profimedia
Sada prelazimo na lepši deo, umake. Izdvojili smo dva za vas, jedan blaži i jedan za hrabrije osobe koje vole vatru u ustima.
Umak 1.
Potrebno je:
So, biber ili čili u prahu ( po vašoj želji)
30 grama putera
30 grama brašna
250 ml mleka
Čaša čedar sira
Priprema: Na srednjoj temperaturi otopite puter pa dodajte brašno uz konstantno mešanje da se ne stvore grudvice. Malo upržiti smesu pa dodajte mleko takođe mešajući sve vreme zbog grudvica. Kuvajte sos pet do 10 minuta, posolite i dodajte sir, zatim kuvajte dok se sir ne otopi pa na kraju dodajte biber ili čili u prahu.

Foto: Profimedia
Umak 2.
Potrebno je:
2 kašike maslinovog ulja
cela ili pola veoma ljute papričice
pola crvene paprike
pola glavice luka
pola kašičice kima u prahu
2 čena belog luka
limeta ili limun
2 kašike paradajz sosa
kašičica šećera
500 grama paradajza
dve do tri grančice svežeg celera
so i biber

Foto: Profimedia
Priprema:
Zagrejte prvo ulje, dodajte iseckani luk, papričicu, papriku i pržite sve to minut do dva, uz stalno mešanje. Dodajte potom iseckani beli luk, kim u prahu i sve zajedno dinstajte još dva-tri minuta. Nakon toga možete da dodate limunov sok, paradajz sos, paradajz (koji ste prethodno blanširali u ključaloj vodi, oljuštili i iseckali na kockice), šećer i promešajte. Posolite, pobiberite, smanjite temperaturu i kuvajte sve zajedno 15ak minuta uz povremeno mešanje. Sklonite sa ringle, dodajte iseckani celer, promešajte i do serviranja čuvajte u frižideru. Ovako spremljen umak možete da servirate kako za naćose, čips tako i kao preliv uz meso sa roštilja.
Dragi naši čitatelji, ukoliko vi imate neki zanimljiv recept koji biste podelili sa nama, šaljite nam majl na adresu aska@aska.rs , a mi ćemo ga vrlo rado objaviti!
Prijatno!
Pročitaj još:
Vrelina Meksika na vašem stolu: Probajte ove pikantne naćose
Kada ukusi progovore: Naučite da kuvate italijanska jela i pričate jezik hrane koju spremate!
Uspešno ste se prijavili