Na Italiju, zar ne? I mi.
Odlučile smo da posetimo Centar za italijanski jezik i kuhinju „Contatto“ i vidimo kako izgleda kurs italijanskog jezika uz kuvanje.
Na prvi pogled zvuči kao savršen spoj lepog i korisnog, a kada smo prisustvovali času otkrili smo da je zaista tako i na prvi zalogaj, a ne samo pogled.

Foto: Dragan Mujan
Ukoliko tražite školu italijanskog jezika, a uz to ste i ljubitelj njihove kuhinje – na pravom ste mestu. U malim grupama i veseloj atmosferi dosta italijanskog može da se nauči pogotovo zbog dinamičnog rada profesora i ljubavi koju unose u čitavu priču. Ako na sve to dodamo i kulinarstvo, događa se magija.
Savršen enterijer, prijatna atmosfera i opijajući mirisi koji su dopirali iz kuhinje su nam davali naznaku da je ovaj kurs prava stvar. Ukoliko ste početnik treba da znate da se na nivou A1 uči nekoliko jela, a težina samog recepta zavisi od nivoa znanja grupe.

Foto: Dragan Mujan
Kako vaše znanje bude raslo, tako će i italijanska jela da se „gomilaju“ u kuhinji.
Prve na listi su bruskete sa paradajzom i bosiljkom.

Foto: Dragan Mujan
– Ideja je bila da napravimo nešto kako bismo se i mi još bolje upoznali sa italijanskom kuhinjom, ali i da olakšamo sam proces učenja jezika. Na početnom kursu, A1, prvi recept sa kojim se susrećemo nakon mesec dana učenja jesu bruskete sa paradajzom i bosiljkom. Jedan jednostavan, ali zdrav recept pravljen po originalnoj italijanskoj recepturi. Takođe, u sklopu škole želimo da ponudimo i ljudima sa strane koji nemaju vremena da se ozbiljno posvete učenju italijanskog jezika da spremaju italijanska jela na srpskom jeziku i to putem „kulinarskih radionica“ koje se u našoj školi održavaju vikendima – kaže Marina Rabrenović, osnivač i profesor u Centru za italijanski jezik i kuhinju „Contatto“.

Foto: Dragan Mujan
Spolja hrskavo, unutra mekano i sočno, bruskete su dominantnog ukusa i bude sva vaša čula. Kada zagrizete i upotpunite zalogaje uz dobro italijansko vino, bilo belo ili roze, imaćete osećaj da ste na trenutak otišli do Rima ili prošetali kroz vinograde Toskanske regije.

Foto: Dragan Mujan
Na ovom kursu, kako smo se upoznavali sa kuhinjom, kulturom i italijanskim jezikom otkrili smo tajnu njihovih jela. Suština je da se svaki sastojak pažljivo bira i da se u svakom jelu može prepoznati sve što ste stavili i koristili pri pripremi.
Istanačni ukusi i lepi začini su osnov njihove kuhinje, ali i dobro italijansko vino i dosta smeha.

Foto: Dragan Mujan
Takođe, pored brusketa, svi polaznici početnog kursa naučiće i da prave: špagete sa pesto sosom, špagete sa amatrićana sosom, rižoto sa vrganjima i poslasticu tiramisu. S obzirom na to da smo i mi početnici, idemo korak po korak pa se opet okrećemo brusketama.
Ukoliko ste ogladneli od ove priče, vreme je da pređete u kuhinju i pripremite sastojke, jer vam mi ovom prilikom poklanjamo recept.
Potrebno je:
Hleb
Paradajz
Maslinovo ulje
Beli luk
Bosiljak
So
Biber
Priprema: Čitav proces pravljenja možete da pogledate u našem video prilogu OVDE.
Kako bismo vam još malo približili samu školu italijanskog jezika i atmosferu sa časa poveli smo i fotografa sa nama u kuhinju. Uživajte u našoj živopisnoj galeriji.
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
- Foto: Dragan Mujan
Prijatno i dobrodošli!
Pročitaj još:
Osetite duh Italije u svom domu: Napravite kremastu KARBONARA pastu koja se topi u ustima!
Male tajne velikih majstora: Omiljenu bocu vina rashladite za tili čas!
Uspešno ste se prijavili