Bilo da volite ili ne začinjenu hranu, određeno bilje ipak treba da ima svaka kuhinja. Jelo poprima drugu notu kada joj se doda travka koja pozitivno utiče na vaš organizam.
Zeleniš obogaćuje jelo, čini ga ukusnijim, zdravijim, ali složićete se i estetski lepše izgleda ukoliko ga koristimo kao vid dekoracije. Pre svega ovoga, trebalo bi da znate koji začini čemu služe i šta čine organizmu, a onda odaberite vama najukusnije i najinteresantnije i unesite neke novine u vaše kulinarske igrarije.

Foto: Profimedia
Nana: Umirujuće deluje na probavu pa se kao čaj deluje protiv gasova i ublažavanja grčeva u crevima, kod usporene probave, povraćanja, nadutosti i nedovoljnog izlučivanja žuči.
Maslačak: Listovi se koriste kod zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i gojaznosti. Korenje deluje diuretički i laksativno. Takođe maslačak se preporučuje dijabetičarima. Dakle, možemo da zaključimo da su svi delovi maslačka lekoviti.
Ruzmarin: Ovaj začin poseduje intenzivan miris i predstavlja jedan od najboljih biljnih antioksidanata. Ukoliko patite od artritisa može da vam pomogne čaj od ruzmarina, tako što ćete jednu kafenu kašičicu ruzmarina da spustite u šolju ključale vode. Takođe, ruzmarin poboljšava cirkulaciju i koncentraciju.
Ljuta papričica: Ovaj začin je idealno rešenje za one koji žele da smršaju. Papričica ubrzava metabolizam i energiju iz hrane preusmerava na zagrevanje tela.

Foto: Profimedia
Origano: Ne, nije samo za picu. Ova biljka efikasno otklanja infekcije mokraćnih kanala. Jak čaj od origana ili njegove divlje rođake vranilovke suzbiće ešerihiju koli u mokraćnim kanalima.Tri supene kašike origana prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i neka odstoji pola sata.
Majčina dušica: Utiče na bronhije tako što ih širi i sprečava razvoj gotovo svih bakterija. Pomaže u pročišćavanju nosa tokom prehlade, polenske groznice i astme. Korisna je i protiv bolova u mišićima. Od majčine dušice pripremaju se čajevi, sirupi, a radi lakše probave korisno ju je kao začin dodavati masnim jelima.
Bosiljak: Ukoliko ste ljubitelji italijanske kuhinje dobra vest je da je u njoj bosiljak neizostavni „detalj“ u jelima. Ovaj začin je odličan lek za infekcije disajnih organa. Možete ga koristiti za inhalacije ili piti kao čaj.

Foto: Profimedia
Kim, anis, komorač: Kim, ali i anis i kormorač olakšavaju varenje, otklanjaju grčeve i smanjuju nadimanje stomaka. Ovi začini preporučuju se i dojiljama koje nemaju dovoljno mleka. Ovo je dvostruko korisno jer ako majka koja doji pije čaj od kima, anisa, komorača beba neće imati grčeve. Takođe seme kima možete da koristite za posipanje kiflica.
Koje bilje vi birate za vašu kuhinju?
Pročitaj još:
Sezona zelja uveliko traje: Napravite zelenu čorbu koja će okrepiti vaš organizam!
Ne može se desiti da vam ova večera ne uspe: Napravite pica pitu koja će biti omiljena ukućanima!
Samo u ovo doba dana bi trebalo da jedete bananu, a za to postoji dobar razlog, saznajte koji!
Uspešno ste se prijavili