Priča o čokoladi počinje davno, na jugu današnjeg Meksika koji je naseljavalo pleme Maja. Kakao drvo koje su zatekli kada su se naseljavali nazvali su “cacahuaquchtl”. Verovali su da je drvo božije i za njih su njegovi plodovi bili simboli života i plodnosti. Piće od kakao zrna služilo je da uveliča svečanosti i rituale, a pili su ga isključivo kraljevi i gospoda.
Danas postoje razne vrste čokolade, a najzdravija je crna. Da bi čokolada bila crna, mora imati minimum 35 procenata kakaa, a što veći procenat sadrži to je kvalitetnija. Danas se najluksuznijom smatra ona koja sadrži 72 procenta kakaa i u skladu sa tim ima mali procenat šećera. Ova čokolada na sme da sadrži mleko u prahu.
Iako je čokolada slatkiš od koga nam zagovornici zdrave ishrane savetuju da se klonimo, crna čokolada je najzdraviji slatkiš koji možemo da uvedemo u ishranu. Jedna ili dve kockice dnevno daju povoljne efekte na naš organizam.
Crna čokolada je bogat izvor mineralnih soli. U sebi sadrži fosfor koji hrani nervne ćelije mozga i podstiče sazrevanje crvenih i belih krvnih zrnaca. Takođe, izvanredan je izvor gvožđa pa je sjajna kao dodatak u ishrani kod ljudi koji imaju problema sa anemijom. Prepuna je magnezijuma, oligoelemenata kao i bakra koji stimuliše delovanje pojedinih enzima. Konzumiranjem adekvatne količine podstičemo koncentraciju i jačamo intelektualne sposobnosti. Prirodni je izvor teobromina, blagog stimulansa po strukturi sličnog kofeinu, koji ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu.
Podstiče stvaranje serotonina, hormona “dobrog raspoloženja”. Nakon konzumiranja ovog slatkiša, u našem organizmu se oslobađaju endorfini koji imaju prirodni i antidepresivni učinak i imamo isti osećaj kao kada smo zaljubljeni.
Crna čokolada pomaže pri snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih oboljenja i šloga. Masnoće iz crne čokolade ne podižu holesterol, a sadrže oleinsku kiselinu, koja se nalazi u u maslinovom ulju i pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja. Reguliše nivo šećera u krvi, što sprečava dijabetes i preteran apetit.
Kada je 1519. godine na tlo tadašnjeg carstva Asteka stigao španski konkvistador Kortez, astečki kralj Montezuma poverovao je da je Kortez reinkarnacija jednog od njihovih kraljeva iz mitologije. Dočekao ga je sa najvećim počastima i priređivao je slavlja na kojima je kao najveća počast služen napitak od kakaa. Kako je Kortez krenuo u potragu za zlatom, odmah je shvatio potencijal kakao zrna i čvrsto je verovao da je pronašao “zlato”. Naime, po istorijskim beleškama, Montezuma je ispijao dnevno po pedeset vrčeva kakao napitka. Uvek je pio iz zlatnog pehara i bacao pehar u jezero. Tako je Kortez i bukvalno pronašao ”zlatno jezero”.U to vreme se u imperiji Asteka za 100 zrna kakaoa mogao kupiti zdrav i jak rob, za 4 zrna zec, a mlada i zgodna devojka za zabavu naplaćivala je svoje usluge 10 zrna.
Pored pozitivnog uticaja na zdravlje, ovaj slatkiš utiče i na lepotu. Ne sadrži mnogo šećera, a u sebi ima dosta kakaa koji je odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanata koji neguju kožu. Takođe, njen privlačan miris i struktura čine je savršenim sastojkom za negu kose. Kako nas to čokolada ulepšava?
Utiče na kožu
Gvožđe, kalcijum, vitamini A, B1, C, D i E samo su neke od hranljivih materija koje se nalaze u crnoj čokoladi. Umesto još jedne šoljice kafe ili čaja, radije posegnite za šoljom pića bogatog kakaom koje će duboko hidrirati vašu kožu i vratiti joj izgubljenu blistavost.
Mrtve ćelije kože lako možete ukloniti čokoladnim pilingom koji se lako napravi kod kuće. Pomešajte maslinovo ulje, smeđi šećer, kakao u prahu i vanilu.
Štiti od Sunca
Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi, dokazano pomažu koži da se zaštititi od opekotina od sunca, crvenila i drugih znakova UV oštećenja. Kada se direktno nanosi na kožu, tamna čokolada ima sposobnost obnavljanja i hidratacije delova kože koji su bili izloženi suncu.
Briše bore
Nakon što pojedete komadić crne čokolade, sve nepravilnosti na koži se automatski smiruju i ona postaje glatka.
Osim toga, svima je poznato kako stres loše utiče na kožu, a upravo kakao pomaže da se u našem organizmu smanji lučenje hormona stresa. To znači da se manje kolagena nakuplja na koži, a samim time stvaraće se i manje bora.
Vraća sjaj kosi
Bakar, cink i gvožđe, minerali su koji podstiču obnavljanje ćelija i omogućavaju rast kose, a upravo je tamna čokolada prepuna tih sastojaka.Napravite sami masku za kosu od nezaslađene tamne čokolade. Čokoladi dodajte med i jogurt, a tu smesu nanesite na kosu.
Kosu prekrijte folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga kosu isperite hladnijomvodom i uživajte u sjajnoj kosi.
Čokolada se najbolje testira na prazan stomak. Potrebno je da čokolada stoji jedan sat na sobnoj temperaturi (20 – 25 º C). Prelomite čokoladu da čujete zvuk. Uzmite malo parče i stavite u usta. Ostavite da se topi nekoliko trenutaka, da osetite prvi ukus. Zatim zagrizite par puta, da se oslobode podarome. Ostavite čokoladu na nepcu par momenata dok ne osetite sjedinjene arome. Progutajte i koncentrišite se na ukus koji je ostao u ustima. Pravo uživanje, zar ne?
Mi znamo kakvo je uživanje u pravoj kvalitetnoj crnoj čokoladi i zato vam Aska i Bambi poklanjaju “Well Be” paket crne čokolade sa 80 odsto kakaa. Prve tri čitateljke koje pošalju svoje podatke ( ime, prezime, broj telefona) na adresu aska@aska.rs dobiće paket ovog uživanja za nepca. Požurite!
Mi smo poklonili dva paketa, ali ostao je još jedan. Javljajte se!
A srećna dobitnica je poklon uzela u našoj redakciji:

Foto: Aska
Uspešno ste se prijavili