Nije slučajno što sve knjige i svi filmovi kada žele da prezentuju vrhunske kuhinje snimaju i pišu u/o Italiji ili Francuskoj. Smatra se da su te dve države centar hedonizma, tačnije Italija za hranu, dok Francuzi prednjače u vinima. Ili smo bar mislili da je tako.
Ove nedelje ljubitelji kulinarstva širom sveta su jedva dočekali svečanost u Španiji (Bilbao) na kojoj je proglašen najbolji restoran sveta, tačnije 50 najboljih restorana.
Prvi na listi je restoran u Modeni „Osteria Francescana“.
Ukoliko želite da probate jedan od obroka sa menija ovog restorana i da doživite da vas dočekaju ugostitelji koji su najbolji na svetu, onda pravac u Italiju. Ovaj restoran ima tri Mišelinove zvezdice, a istu titulu (najboljeg na svetu) je dobio i pre dve godine.
Time su „smakli“ sa trona restoran iz Njujorka koji je ove godine pao na četvrto mesto, u pitanju je „Eleven Madison Park“.
Drugo mesto su zauzeli španski kuvari, tako da, ukoliko vas put nanese u Španiju obiđite Kataloniju i „El Celler De Can Roca“, restoran koji se nalazi u gradu Girona.
A post shared by El Celler De Can Roca (@cellercanroca) on
Prošle godine četvrti, a ove mesto iznad. Treća sreća?
Francuski restoran „Mirazur de Menton“, argentinskog šefa Maura Kolagreka, ponosno je preuzeo titulu trećeg, sa dozom oprtimizma da će i sledeće godine nastaviti da idu uzlaznom putanjom.
Čestitamo.
Inače, nagrada „50 Najboljih“ se dodeljuje od 2002. godine, u čemu učestvuje do hiljadu „nezavisnih eksperata“ koji beleže svoja iskustva iz kuhinja tokom 18 meseci, a onda samo najbolji ulaze na ovu prestižnu listu.
Da li ste i vi ogladneli?
Pročitaj još:
Dinamika na stolu, drama u tanjiru: Dekorišite vaša jela uz praktične saveta jednog šefa kuhinje
Nećete prestati da ga jedete: Šef makedonske kuhinje otkriva recept njihovog specijalnog namaza
Fondu, obrok od sira i starog hleba koji je brzo postao omiljena hrana širom sveta
Uspešno ste se prijavili