Sa pavlakom ili bez, pohovane, sveže, kuvane ili zapečene, tikvice u sebi kriju dosta blagodeti i koriste vašem organizmu i više nego što mislite.
Prema botanici tikvice se smatraju voćem, iako se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće. No, bilo kako bilo ovo su stvari koje morate da znate o tikvicama ukoliko želite da očistite organizam, smanjite kilažu i obogatite jelovnik. Ne zaboravite da zdravlje na usta ulazi.
Pre svega, verovali ili ne tikvice su odličan izvor vitamina C, a sadrže i vitamine B kompleksa, vitamin K, tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu i pirodoksin.
Ovo je jedna od retkih namirnica čiji sastojci su u potpunosti iskoristivi. Kora tikvice u sebi krije brojne hranjive sastojke, baš poput njenog mesa i semenki
Kalorije
Tikvice sadrže vrlo malo kalorija u odnosu na njihovu masu što ih čini idealnom namirnicom za dijete i saveznik su u borbi sa kilogramima. To znači da se može pojesti poveća količina tikvica bez unošenja velike količine kalorija.
Rad creva
Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma,
Holesterol
Dijetalna vlakna iz tikvica pomažu u snižavanju holesterola, jer se njihovim unošenjem u organizam jetra podstiče na trošenje holesterola, usled čega se njegov ukupan nivo smanjuje.

Foto: Envato
Štiti srce
Magnezijum koji se nalazi u tikvicama može da spreči srčani i moždani udar, a neophodan je i za izgradnju zdrave koštane srži. Osim toga magnezijum i kalijum mogu normalizovati krvni pritisak. Ova dva hemijska elementa štite kardiovaskularni sistem od kardio vaskularnih oboljenja.
Upalni procesi
Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno delovanje što ih čini blagotvornim kod stanja kao što su upalni procesi, poput astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Koža
Ako imate problematičnu kožu i muku mučite sa mitiserima, aknama i bubuljicama, ulje iz semenki tikvice možete da dodate u kreme i maske za lice, to će pomoći da se koža vašeg lica umiri. Tikvice usporavaju starenje, otklanjaju nervozu i pospešuju san.
Nije li ovo dovoljno razloga da spremite tikvice već danas?
Za sve ljubitelje tikvica nudimo i recept potaža od ovog voća/povrća. Ko voli, nek izvoli.
Potrebno je:
- Dve srednje tikvice
- Glavica crnog luka
- Dva, tri čena belog luka
- Začini po želji (so, biber…)
- Peršun
- Pavlaka
Priprema:
Pre svega očistite i oljuštite tikvice. Zatim, na ulju propržite crni i beli luk, pa im dodajte tikvice isečene na kolutove ili polu kolutove debljine dva do tri centimetra. Kada luk omekne, prelijte sve to vodom skoro do vrha tikvica, ali ne preko da vam potaž ne bi bio previše radak, jer i one same puste vodu. Pustite da vam proključa voda sa tikvicama nekoliko puta dok tikvice ne omeknu (probodite ih viljuškom kako biste proverili mekoću). Kada su gotove, sklonite sa ringle i dodajte začine po ukusu. Zatim štapnim mikserom blendajte do konzistencije potaža. Kada to završite pustite da malo odstoji, pa dodajte peršun (može svež, a može i sušeni).
Potaž je gotov i možete da ga servirtate sa pavlakom i ponovo peršun iskoristite, ali ovaj put kao dekoraciju.
Prijatno.
Pročitaj još:
Voće i povrće oporavljaju organ na koji liče: Pronađite idealnu kombinaciju za sebe!
RUKOLA u službi zdravlja i lepote : Uz njenu pomoć ćete biti mladoliki, a vaši obroci biće ukusniji!
Uspešno ste se prijavili