Ova biljka možda po listovima podseća nekoga na hrast, a ako sudimo po ukusu ona je unikatna.
Po malo gorka, ali vrlo blaga i mirisna, rukola predstavlja pravo osveženje u skoro svakom obroku. Salate dobijaju potpuno novi ukus, a i izgled kada se ova biljka uvrsti kao glavni sastojak istih. Međutim, sve te stvari su vidljive golim okom i lako proverljive putem čula ukusa, mi želimo da se baziramo na onome što se ne vidi, a možda da bude ključno za vaše zdravlje. Ukoliko ste oklevali da kupite rukolu, nakon ovog teksta se možda predomislite.
Rukola se smatra prirodnim antibiotikom. Ova biljka se koristi za lečenje čira, osteoporoze, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre i smanjuje rizik od raka dojke.
To su samo neke od stvari, a evo šta još rukola čini vašem organizmu.
Probava
Puna je vlakana i odlična za probavni sistem i pomaže pri lečenju hroničnog zatvora.
Dijete
Najbolji vam je prijatelj u procesu mršavljenja, jer 100 grama rukole sadrži samo 10 kalorija. Iako nema puno kalorija, nakon nje se lako zasitite, nemate portrebu za teškom i masnom hranom. Reguliše varenje.

Foto: Envato
Holesterol
Pomaže u snižavanju holesterola, ali i da držite šećer u krvi pod kontrolom.
Vitamini
Zanimljivi podatak je da 100 grama rukole sadrži 47 odsto vitamina A, ali i 25 odsto vitamina C. Samim tim odlična je za kožu, pomaže u održavanju njene elastičnosti, jer je za to zadužen između ostalog pomenuti vitamin A, kojeg u rukoli ima dosta. Bogata je i vitaminom K, a on ima važnu ulogu u prevenciji srčanih oboljenja i značajan je za bolju apsorpciju kalcijuma u kosti i zube.
Upale
Konzumiranjem ove zdrave biljke smanjuju se hronične upale u organizmu.
Hrana
Savršeno se u klapa sa jačim sirevima (kozji, gorgonzola sir), ali slaže se i sa kruškama, samim tim sjajan je izbor za hladna predjela. Takođe ukoliko se malo skuva može da bude dobar prilog uz ribu ili meso. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke, jer stajanjem gubi hranljive sastojke. Rukola je na pijacama prisutna od maja do oktobra, a njena tamnozelena boja listova ukazuje na to da je sveže ubrana.
Recept za sjajnu salatu od rukole možete pogledati klikom OVDE.
Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.
Pročitaj još:
Voće i povrće oporavljaju organ na koji liče: Pronađite idealnu kombinaciju za sebe!
Rapsodija zelenila: Salata za prave hedoniste i ljubitelje povrća!
Uspešno ste se prijavili