Mnogi smatraju da je lavanda biljka lepog mirisa i najčešće se koristi kao osveživač prostorija, što nije daleko od istine, ali ipak nije samo to u pitanju. Možda mnogi ne znaju, ali lavanda se koristi u službi lepote, pomaže našoj koži, a kao jestiva biljka savršen je sastojak u mnogim jelima. Da, da, dobro ste čuli.
Idemo redom.
U službi lepote
Ako protrčimo kroz istoriju, možemo da nađemo istorijske podatke da su stari Rimljani ulje lavande koristili u mirisnim kupkama kako bi ima koža bila negovana, nežna i mirišljava, a sušena biljka je korišćena za razne obrede. Ima snažno antiseptičko dejstvo, pa je čest sastojak kozmetičkih proizvoda. Pomaže pri uklanjanju akni, regulisanju i negovanju masne kože, psorijaze, ekcema.

Foto: Profimedia
Zdravlje
Stari Grci su lavandu upotrebljavali u medicinske svrhe za ublažavanje disajnih smetnji i kao prirodni laksativ. Takođe, nekoliko stotina godina kasnije je korišćena kao zaštita od infekcija, a tokom svetskih ratova je bila glavno sredstvo protiv bolova i za previjanje rana. Lavanda daje odlične rezultate u nezi kože. Dobra je u borbi protiv alergija, modrica, opekotina, i posekotina, što nas dovodi do toga da su tokom ratova ljudi imali pravo što su je koristili za previjanje rana.
Napitak
Čaj od lavande je nadaleko poznat kao prijatelj želuca. On podstiče varenje, smiruje želudac i sprečava nadimanje i gasove.
Hrana
Jestive biljke su hit u svetu kao začini i glavni sastojci mnogim egzotičnim jelima, danas se sve češće i ljudi sa našim područja odlučuju da uvode ovu biljku na menije. Mi smo pisale o tome kako se prave domaće raviole, ali ako njima dodate nesvakidašnji sos od lavande, vaše jelo će dobiti potpuno drugu notu.
Potrebno je:

Foto: Profimedia
Raviole ili neka druga testenina (gramaža po želji)
Malo putera (kašičica ili dve)
1 dl neutralne pavlake
Kašičica cveta lavande
So
Ostali začini po želji (beli luk, mešavina začina, tucana paprika…)
Priprema:
Na puteru skuvajte neutralnu pavlaku do željene gustine, kada je skoro gotova dodajte lavandu i posolite, zatim sjedinite sos i testeninu. Dekorišite ljutim papričicama, bosiljkom ili permezanom. Ukoliko ovo jelo spremate sa testeninom koju želite da skuvate, neka bude spremljena al dente.
Nadamo se da smo vas uverili da je već danas pravo vreme da odete u prodavnice zdrave hrane i nabavite lavandu. A možete i kod baka na pijaci da kupite saksiju ove žbunaste biljke, pa da uvek imate začin pri ruci.
Prijatno.
Pročitaj još:
Makarone sa sirom na potpuno drugačiji način: Testenina koja ostavlja bez komentara!
Ukusna i pikantna: Otkrivamo vam tajne savršeno spremljene paste!
Ukoliko ste ljubitelj testenina, ovaj recept će vas oboriti s nogu!
Uspešno ste se prijavili