Naprostiji zalogaj, a toliko obično ukusan da ne postoji čovek koji ne bi grickuo perecu! Možda ste mislili da je njen oblic čista mašta pekara, ali prevarili ste se.
Podaci ne pokazuju tačno gde je napravljena prva pereca, ali se veruje da se to desilo u Italiji 610. godine.
Tada su italijanski monasi svojim studentima kao obrok davali pečeno testo u obliku ruku prekrštenih preko ramena, što je tada bila tradicionalna poza tokom molitve. Perece su se prethodno zvale „bracellae“ što na latinskom znači „mala ramena“. Pored toga ovo testo ima tri rupice što je tada predstavljalo sveto trojstvo. Kasnije su one predstavljale sreću, blagostanje i radost pa su se često davale deci.
A evo i recepta kako da napravite perece kod kuće:

Foto: Profimedia
Potrebno je:
- 4,5 šolje brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 20 g svežeg kvasca
- 1,5 šolja mlake vode
- 50 g maslaca
- 5 kašika sode bikarbone
Priprema: U mlaku vodu sipati šećer i kvasac i ostaviti da kvasac reaguje na 10 minuta. U posudi pomešati brašno, so, omekšali maslac, vodu sa kvascem, pa zamesiti testo. Testo mesiti 10 minuta. Ostaviti ga da naraste pod kesom i krpom do sat i po vremena. Testo premesiti, pa iseći na 8 delova. Svaki razvući na 0,5 m, pa napraviti perecu. Formirane perece spuštati jednu po jednu na 15 sekundi u kipuću vodu sa 5 kašika sode bikarbone, kad isplivaju na površinu vaditi i ređati na pek papir u pleh. Premazati ih premazom od žumanceta, vode i ulja, pa peći 10 minuta.
Ukoliko nemate volje da ih pletete, evo saveta da napravite domaće slane štapiće koje će voleti svi u kući.
Pročitaj još:
Idealan za početak toplih prolećnih dana: Osvežavajući smuti od jagoda!
Voće i povrće oporavljaju organ na koji liče: Pronađite idealnu kombinaciju za sebe!
Makarone sa sirom na potpuno drugačiji način: Testenina koja ostavlja bez komentara!
Uspešno ste se prijavili