Mnogi u pogrešnom kontekstu koriste izreku „neće grom u koprive“. Mi smo se potrudili da saznamo istinu o ovoj neverovatnoj biljci, ali i još nešto.
– Svi misle da je korpiva nešto loše, pa u nju neće ni grom da udari. Međutim, priča je drugačija, ona je jedna fascinantna biljka. Smatra se da je ona „rođaka gromova“ i bliska sa slovenskim Bogom gromova, samim tim u nju „niko ne sme“ – objašnjava Momčilo Antonijević, travar.
Svi znamo da su ranije roditelji pretili deci batinama od koprive, neki su možda na taj način i zavodili red u kući, ali ona je mnogo više od obične „žare“ koja peče i ostavlja plikove po koži.
Sok iz sveže isceđene koprive je najbolji način da iskoristite sve zdrave sastojke koje ima ovaj korov. Dobro bi bilo da je uvrstite i kao glavni sastojak među vašim salatama, kao začin, verovali ili ne, njeni listovi čuda čine! Dalje, samleveni suvi listovi mogu da se iskorite za čaj, ali i kao dodatak ishrani za osobe koje pate od malokrvnosti. Supa od koprive je tek poseban specijalitet koji svaka domaćica treba da uvrsti na svom meniju.
Ova biljka je dobar diuretik, pomaže pri ujedu insekata i oteklina, snažno je sredstvo za detoksikaciju organizma, pomaže pri neredovnim menstruacijama, upale pluća, astme i reumatskih tegoba. Najčešće se koristi za lečenje anemije.
Pored toga što je dobra za čoveka i ishranu, odlična je i za biljke. Najbolje đubrivo se upravo pravi od nje.
Postupak pravljenja đubriva možete da vidite u našem videu:
Nadamo se da smo vam predočili dovoljno razloga zašto treba već danas da se „pozabavite“ žarom.
Pročitaj još:
Volite da pijete čaj od nane? Za samo neke tegobe je ovo IDEALAN napitak!
Umirite menstrualne tegobe: Šest načina da „oni dani“ budu bezbolni
Uspešno ste se prijavili