15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Raskoš i zdravlje u jednom: Jestivo cveće, najlepši ukras tanjira
Jestivo cveće

Foto:Profimedia

Raskoš i zdravlje u jednom: Jestivo cveće, najlepši ukras tanjira

Vladana Jokić
24. februar 2018. 02:41
Jestivo cveće je još uvek nov trend u kulinarstvu koji ne samo da daje posebnu dimenziju izgledu hrane, nego doprinosi i njenom ukusu.
PODELI
F
T
G
P

Jestivo cveće se koristi u kulinarske svrhe već hiljadama godina. Maslačak se spominje u Starom Zavetu kao gorko začinsko bilje, a prvi put se jestivo cveće u kuhinji spominje 140 godine p.n.e. Mnoge kulture su od davnina koristile cveće u pripremi svojih tradicionalnih jela, u orijentalnim jelima se često korise pupoljci ljiljana, dok su stari Rimljani koristili slez, ruže i ljubičice.

Italijanska i španska kultura je donela recept za punjene cvetove tikvica dok su u Aziji latice ruža sastavni deo mnogih recepata.

Danas, uz široko rasprostranjenu upotrebu pesticida, važno je da izaberete jestivo cveće od dobavljača koji ih uzgaja posebno za kulinarsku potrošnju ili da ga uzgajate sami.

Ovo je nešto na šta MORATE da obratite pažnju i da dobro pazite!

  • Nemojte korisiti cveće iz cvećare.
  • Dobro se upoznajte sa spiskom cveća koje je jestivo, jer nejestivo cveće može da izazove ozbiljne stomačne probleme u stomaku, a neke vrste cveća su i veoma otrovne.
  • Cveće se bere ujutru ili kasno popodne, kada je sadržaj vode u cveću visok
  • Izaberite cveće koje je sveže, čvrsto i bez oštećenja i obolelih mesta. Uobičajeno se jedu samo latice
  • Pre upotrebe nežno isperite cveće u posudi sa slanom vodom
  • Osvežite cveće potapanjem u posudi sa ledeno hladnom vodom, 30 do 60 sekundi
  • Cvet ocedite na papirnom ubrusu, zatim pažljivo odvojite latice
  • Beličasti deo latice koji se spaja stabljikom često može biti gorak, pa ga možete ukloniti
  • Cveće koje je još uvek na stabljici, možete čuvati u čaši vode u frižideru
  • Već skinute latice možete čuvati oko jedan dan u plastičnoj kesi u frižideru, ali je najbolje da ih iskoristite u roku od nekoliko sati
Jestivo cveće

Foto: Profimedia

Cveće koje možete da koristite u hrani spadaju:

  • maslačak, čije listove možete koristiti u salati
  • ljutić, ljutkastog ukusa, kako mu i ime kaže
  • margarita
  • ljubičica, posebno intenzivnog mirisa i ukusa
  • dalija, kiselkasta i pikantna
  • dan i noć
  • ruža
  • kadifica, koja je i posebno atraktivna zbog jarkih boja
  • cvet tikvice, koji je božanstven i kad se puni

…kao i mnogi cvetovi voća. Nepisano pravilo glasi: „ako je biljka jestiva, jestiv je i njen cvet“. Kod krupnijih cvetova treba ukloniti tučak pre nego što se stave u salatu.

Pročitaj još:

OTKRIĆE Zavirili smo u posnu hrono kuhinju Ane Ćubele: Evo kako da napravite sir od indijskog oraha!

Naučite da ga napravite same: Margarita, omiljeni piće mnogih ljubitelja koktela

Uz malo truda i sastojaka unesite nešto novo u svoju kuhinju! Napravite BANANA hleb!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Hrana, Jestivo cveće, Kadifica, Ljubičica, Maslačak, Ruža

Izvor:hranapiceprice

Porodila se Zoe Kida: Pevačica ćerki dala nesvakidašnje ime
SAZNAJTE Zašto ostaju žuti tragovi od znoja na garderobi i kako da ih uklonite!
28. avgust 2025.Vanja Vidić

Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?

28. avgust 2025.Vanja Vidić

Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta

28. avgust 2025.portal_admin

Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

28. avgust 2025.Vanja Vidić
Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?
28. avgust 2025.Vanja Vidić
Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta
28. avgust 2025.portal_admin
Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova
27. avgust 2025.portal_admin
Dišenova mišićna distrofija, trka s vremenom u kojoj terapija znači život
26. avgust 2025.portal_admin
Žene će ove jeseni nositi smele boje kose – ove nijanse će većina tražiti frizerima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube