Nekada sečenje ima svrhu da poveća površinu namirnice kako bi se dobilo više ukusa – što je na primer slučaj sa presecanjem crnog luka na pola. I naravno, lepo iseckano povrće je dekorativno.
Kombinacija kretanja i pritiska
Tehnički gledano, sečenje je uvek kombinacija pokreta sečenja (horizontalno) i pritiska (vertikalno). Ta dva pokreta zajedno proizvode “ljuljanje”. Pokret za sečenje sastoji se u pomeranju noža napred i nazad. Ovo je odlučujuće za precizno rezanje: ako umesto ovog pokreta, samo pritisnemo nož u hranu, ona će se spljeskati. Pritisak sečenja je sila koja deluje pritiskom niz dršku noža. Što je veći pokret sečenje, manje je potreban pritisak sečenja. I, naravno, što je oštriji nož, to bolje seče. Zato, noževe treba redovno oštriti.
Držanje

Foto: Profimedia
Pravilno sečenje zavisi i od ispravnog držanja noža i hrane koja se seče. Da bi se hrana isekla na komade jednake veličine i da bi se sprečile povrede, držanje ruke iznad namirnice kao “kandža” se pokazalo kao najbolji pristup. Za ovo su prsti ruke, koja drži hranu, savijeni na unutra i povlače se unazad nakon svakog reza. Nož bi trebalo da klizi duž zglobove prstiju, tako da ne postoji opasnost od posekotine.
Oblici
Postoji veliki broj različitih oblika za sečenje povrća. Uobičajeno je da kuvari koriste francuske termine klasične gastronomije kao što su:
- Julienne – žilijen – Povrće isečeno na dugačke ali tanke oblike, oko milimetar debljine. Ovo povrće se koristi za garnirung.
- Chiffonade – šifonade – Trake debljine pet milimetara, ova tehnika se uglavnom koristi za lisnato zeleno povrće.
- Batonnet – batonet – trake od debljine jednog centimetra, ove trake se koriste za umakanje.
Sve tri vrste su dužine od oko pet centimetara.
- Mirepoix – kockice čije su strane dužine između pet i sedam milimetara
- Brunoise – Najmanje kocke, sa stranama dužine oko dva milimetra, i one se koriste uglavnom u supi.
- Salpicon – verzija srednje veličine kocki, koristi se za priloge.
- Paisanne – je termin za male kocke debljine oko dva milimetra i visine i širine oko centimetar.
Pročitaj još:
Ovo su pozitivne stvari koje će da se dese vašem organizmu ukoliko korigujete ishranu!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:hrana-pice-price