15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Probala sam tufahije bez JABUKA i odmah tražila recept kuvaru! Probajte i ...
Tufahije, bosanski recept

Foto:Jakov Simović

Probala sam tufahije bez JABUKA i odmah tražila recept kuvaru! Probajte i vi ovaj bosanski desert

Anđelka Popadić
17. januar 2018. 15:02
Jednostavna poslastica je pravo iz Sarajeva stigla u Beograd!
PODELI
F
T
G
P

Volim hranu.

Volim da eksperimentišem sa ukusima. Kada kažem da eksperimentišem, mislim uglavnom sa skroz novim stvarima ili sa proverenim koje znam da volim. Uvek postoji to nešto što ne jedem kao što su: paradajz, paprika i recimo od slatkiša baklave, tulumbe i tufahije.

Čudno?

Tako je – kako je i ne planiram sebe da silim na nešto što mi ne prija ili mi ne budi želju za promenom.

Odrasla sam između ostalog i sa babom i dedom, samim tim i čitavim spektrom domaćih đakonija iz njihove kuhinje. Slatkiši su babina specijalnost i uglavnom volim sve njene poslastice osim gore pomenutih famoznih tufahija. Tetka moja ih u poslednje vreme često pravi i uvek ih eskiviram, ne namerno već vrlo spontano.

To za mene nije konkretno slatko, već nešto što mogu ako treba, ali ako ne moram- ne bih!

Međutim, sinoć sam imala čast da se susretnem sa šefom kuhinje iz Sarajeva, Nihadom Memeledžijom, koji je učinio nešto neočekivano. Uspeo da me izvede iz zone komfora, kada pričamo o hrani i uzeo svu moju pažnju.

Nihad Memeldžija, bosanska kuhinja, kuvar

Foto: Jakov Simović

Svoju sarajevsku priču je sklopio u nekoliko specijaliteta, sve začinio dobrim vinom i još boljom rakijom. Tako bar kažu, ja sam preskočila piće i bacila se na jela.

Krajičkom oka sam videla i tufahije koje nisu izgledale kao tetkine, nisam znala zbog čega, ali sam se trudila da im ne pridajem značaj.

Međutim, šef je s puno ljubavi pričao o toj novoj recepturi koja me je pomerila s mesta i odlučila sam da s tih reči pređem na dela.

Probala sam ih!

Skoro nisam probala nešto ukusnije, ja da vam kažem. Ono zbog čega se njegova poslastica razlikuje od tetkine jeste zato što je umesto jabuke korišćena kruška.

– Jako je teško da se nađe prava jabuka, sve se raspadaju. Ni jabuke nisu ono što su nekad bile. Moja ideja je bila da koristim krušku ili dunju umesto jabuka i to se pokazalo kao odlična ideja – ispričao je za naš portal Nihad Memeledžija.

Verujte mi, ako ste ljubitelji ovog slatkiša oduševiće vas recept, a iako niste, kao što ja nisam bila – opet će vas oduševiti.

Ja sam kuvara našla u restoranu Kovač, gde se od sutra održavaju „dani Sarajeva“, a vi možete Sarajevo da dovedete i u vašu kuhinju uz ovaj jednostavan recept.

Dajte šansu bosanskom kolaču, vredi!

Tufahije

Potrebno je: 

Kruške (kilogram ili kilogram ipo, po želji)

200 grama šećera

80 grama oraha

80 grama lešnika

80 grama badema

Jedan limun

Jedno belance

Malo slatkog mladog kajmaka

1 litar vode

2 vanilin šećera

Tufahije, bosanski recept

Foto: Jakov Simović

Priprema: 

Operite i ogulite kruške, izdubite sredinu i kore sačuvajte. U jedan sud sipajte litar vode, dodajte 50 grama šećera i kada voda provri ubacite kruške. Nakon par minuta ubacite sok od limuna i dva vanilina šećera. Kada se skivaju kruške, izvadite ih i u istu vodu ubacite kore i preostali šećer. Sirup koji ste dobili na taj način biće vam potreban za nadev. Fino ga procedite i ostavite sa strane dok se ne ohladi.

S druge strane izmešajte belance (po malo umućeno ne skroz), mlevene orahe, bademe i lešnike zatim tom smesom napunite kruške i stavite ih da se peku na 180 stepeni 15 minuta.

Pečene kruške kada su gotove izvadite, na vrh stavite kašičicu mladog slatkog kajmaka i prelijte ohlađenim sirupom, ili ukoliko imate sirup od šumskog voća ili slatko od šumskih jagoda – slobodno to iskoristite.

Prijatno!

Čekamo vaše komentare.

Pročitaj još:

Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!

Poslastica koja pravi čuda u kuhinji: Marcipan, slast u milion oblika i boja!

Kolač sa trešnjama, pravi ukus iz detinjstva

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Bosanska kuhinja, Kolač, Tufahije
Ni one nisu savršene: Poznate dame takođe imaju problem sa bubuljicama, a evo šta kažu dermatolozi
Ne stižete da pogledate premijeru? Mi vas vodimo na film „Patuljci sa naslovnih strana“
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube