Danas se u svetu obeležava dan marcipana i s tim u vezi smo vam spremili malo iznenađenje.
Poklanjamo vam dva jednostavna recepta za marcipan kako biste mogle možda baš za pravoslavnu Novu godinu da obogatite svoju trpezu.
Marcipan
Potrebno je:

Foto: profimedia
150 grama badema
150 grama šećera u prahu
Jedno belance
Sok od limuna
Po želji ekstrakt vanile
Priprema: Bademe prvo blanširajte u proključaloj vodi, zatim ih ogulite i dobro osušite. Takve „bele“ bademe dobro isitnite u blenderu. U činiju sa samlevenim bademima dodajte limunov sok, vanilu i šećer. Sve to sjedinite. Dodajte belance i umesite testo koje će da podseća na plastelin. Potrebno je da pre upotrebe marcipan bude na sobnoj temperaturi.
Marcipan tortice
Potrebno je (za količinu od 20ak tortica):
Podloga: 100 grama mlevenog keksa, 50 grama margarina;
Srednji sloj: 100 grama marcipana, 100 grama šećera, 2 jaja, 300 grama krem sira, 60 grama margarina i prstohvat soli;
Čokoladni sloj: 150 grama crne čokolade, 150 grama kisele pavlake, 50 grama šećera u prahu;
Priprema:

Foto: Profimedia
- Pre svega, rernu zagrejte na 180 stepeni i podmažite kalup za mafine sa malo ulja i brašna.
- Sjedinite keks i margarin, zastim po kašičicu mase stavljajte na dno pleha, neka vam podloga bude tanka (oko 5 milimetara).
- Marcipan narendajte ili isitnite u blenderu, potom ga pomešajte sa ostalim sastojcima za srednji sloj. U svaki kalup preko podloge od keksa sipajte dve do tri kašičice dobijenog marcipan krema. Zauzećete oko 3/4 kalupa sa smesom i podlogom. Sve to pecite dok sir ne krene da puca i dobija boju, za to je potrebno oko 15ak minuta u zagrejanoj rerni. Kada bude gotovo nek se ohladi na sobnoj tempereaturi.
- Čokoladu istopite i pomešajte sa kiselom pavlakom i šećerom. Gotov čokoladni krem stavljate na ohlađene tortice, kašićicu na svaki kolačić.
- Ostavite da vam se kolači ohlade na sobnoj temperaturi oko dva sata i tek onda pažljivo izvadite iz kalupa.
Prijatno i srećan vam Svetski dan marcipana!
Pročitaj još:
Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!
Zašto da imate klasičan hleb na trpezi? Napravite novogodišnji u obliku jelke i obradujte ukućane!
Uspešno ste se prijavili