Procenjuje se da 20-25 odsto odraslih osoba od cele populacije, dakle čak svaka peta osoba, ima simptome nelagodnosti u stomaku, osećaj rane sitosti i punoće u želucu, podrigivanje, jaku nadutost stomaka, gasove, gorušicu i druge probleme koji se stručno nazivaju dispepsija.
Dispepsija je problem sa varenjem, a odnosi se na otežano varenje u segmentu jednjaka i želuca. Iako postoji mišljenje da svako ko ima problem sa želucem ima čir, činjenica je da je to oboljenje mnogo ređe od dispepsije od koje boluje tri četvrtine pacijenata.
U većini slučajeva ne predstavlja ozbiljno oboljenje, tako da pacijenti često i sami mogu efikasno i brzo da otklone pomenute tegobe i simptome. Dispepsija se najčešće javlja u periodu od 20. do 40. godine života. Više od 50 odsto pacijenata uzima neke preparate, a tek svaki četvrti se javi lekaru. Takođe, 30 odsto njih uzima odsustvo sa posla zbog izraženih problema sa varenjem.
Regulisanje ishrane je jedan od načina pomoću kojeg mogu da se zaustave problemi sa varenjem. Pre svega, potrebno je, pored redovna tri do četiri obroka koje je bitno da konzumirate uvek u isto vreme i bez žurbe, izbacite ili smanjite upotrebu određene hrane ili pića za koju se zna da će da utiče na simptome teškog varenja. Takođe, neophodno je da se smanje „grickalice“, jer ta vrsta hrane često sadrži visok nivo masti i samim tim može da pogorša simptome.

Foto: Profimedia
Međutim, današnji tempo i stil života, često dovodi do odstupanja od redovne i izbalansirane ishrane. Takođe, dešava se da i pored samodiscipline u ishrani i dalje javljaju tegobe sa varenjem. Najčešći razlog za pomenute tegobe jeste nedovoljna proizvodnja enzima od strane pankreasa, tzv. nedostatak pankreasnih enzima. U tom slučaju, za bolje varenje, stručnjaci preporučuju uzimanje delotvornih i pristupačnih pankreatina.
– Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih je vrlo često izuzetno kalorična (masna i jaka), tj. izrazito teška za varenje. Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba da se naglasi da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno – objašnjava mr sci dr Tatjana Cvejić Pašić.
Loše životne navike i nedovoljno kretanje, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i visoko kalorične hrane, dovelo je do značajnog porasta metaboličkog sindroma, odnosno veoma se povećao broj pacijenata koji boluju od DM tip 2 i hipertenzije (HTA). Procena je da oko 35 odsto pacijenata koji imaju DM tip 2 ima i poremećaj egzokrine funkcije pankresa.
– Preparati pankreasnih enzima mogu poboljšati varenje, smanjiti osećaj nelagodnosti u stomaku, težinu, mučninu i preteranu nadutost. Neophodno je konsultovati lekara ili farmaceuta o indikacijama i načinu upotrebe. Važno je napomenuti da većina preparata pankreasnih enzima ima pogodan bezbednosni profil i malo nezeljenih efekata – kaže dr Cvejić Pašić.
Ona naglašava da pacijenti koji su imali operaciju žučne kese, operaciju želuca i dvanaestopalačnog creva imaju veću potrebu za pankreasnim enzimima.
– Tada kod pacijenta nema ili adekvatne količine žuči za varenje masti ili hrana zbog operativno skrećenih organa brže propasira, te izlučeni pankreasni enzimi nemaju dovoljno vremena niti adekvatnu PH vrednost za delovalje. Naravno svi pacijenti koji imaju hronični pankreatitis imaju potrebu za stalnom nadoknadom pankreasnih enzima. Neophodno je da se napomene da ukoliko tegobe perzistiraju uprkos upotrebi pankreasnih enzima, pacijent mora da se obrati svom lekaru i uradi laboratorijske analize, pregled stolice, ultrazvučni pregled abdomena radi isključivanja drugih bolesti – zaključuje doktorka.
Pročitaj još:
Idu praznici, a uz to i veći unos teške hrane! Evo kako da pomognete sebi i sprečite otežano varenje
Ne jedite dva puta više, nego dva puta odgovornije: Ovako bi trebalo da izgleda jelovnik trudnice
Uspešno ste se prijavili