15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Kiš Loren – francusko jelo koje će vas zagrejati u ovim hladnim dan...

Foto:Pexels

Kiš Loren – francusko jelo koje će vas zagrejati u ovim hladnim danima!

Anđelka Popadić
30. novembar 2017. 13:29
Francuska pita sa jajima i slaninom koja predstavlja uživanje za sva čula!
PODELI
F
T
G
P

Kiš Loren (Quiche Lorraine) pripada francuskoj kuhinji i predstavlja otvorenu pitu punjenu smesom od jaja i slanine.

Foto: Pexels

Međutim, mnogi ne znaju da je ovaj recept nastao prvo u Nemačkoj, u srednjem veku, tek kasnije je stigao u Francusku i postao njen zaštitni znak. Zbog istorije ovog jela, ne čudi ni to što reč kiš potiče od nemačke reči za tortu – „Kuchen“, jer zaista, samo jelo, izgledom i podseća na malu tanku tortu.

Postoji dosta varijacija u receptima, ali izvoran kiš se sastoji od testa koje se pravi od brašna, vode i putera, a puni se nadevom od jaja i slanine, kasnije su dodati sir i pavlaka pa je i ukus postao puniji i kremastiji.

Vi možete da budete maštoviti i da dodate neke sastojke po svom nahođenju. Mi smo vam pripremili jednostavan izvorni recept za kiš.

Ide period slava i praznika, što ne biste upotpunili svoju trpezu sa ovim zanimljivim jelom.

Napravite lep kiš bez muke.

Potrebno je:

Testo: 150 grama putera, 3 kašike vode, prstohvat soli, 200 grama brašna.

Nadev: 4 cela jaja, 1 pavlaka, 150 grama sitno iseckane dimljene slanine, 250 grama krupno narendanog kačkavalja, kašičica mlevene slatke paprike (po želji) i malo sitno iseckanog peršuna.

Okrugao kalup i prezle.

Priprema:

Testo: Pomešati sve sastojke i umesiti testo koje ćete ostaviti da odstoji sat vremena. Okrugao kalup podmažite puterom i pospite prezlama pre nego što stavite testo. Prstima utapkajte testo po dnu pleha i po ivicama.

Jaja prvo umutite za nadev i dodajte im pavlaku, potom  slaninu i kačkavalj, kao i kašičicu mlevene slatke paprike i peršuna ukoliko želite. Sve to izmešajte i sipajte u kalup. Pecite na jačoj temperaturi (oko 220 stepeni) 30 do 40 minuta. Proveravajte rernu, da vam se testo ne prepeče.

Prijatno!

Pročitaj još:

Najukusniji doručak: Prženice na pet različitih načina

Najjeftinija čokoladna torta: Pravo zadovoljstvo za sladokusce

Hrskava i slatka: Napravite vrlo lako savršenu pitu od višanja!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
francuska kuhinja, kiš loren, PIta
Spas od zime po bakinom receptu: Najbolji prirodni lekovi protiv prehlade
Za njima smo patile, a uz njihovu muziku se zaljubljivale: Kako danas izgledaju neki od najboljih frajera bivše Juge?
1. jul 2025.Anđela Stojković

10 letnjih rituala za buđenje ženske energije

1. jul 2025.portal_admin

Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica

1. jul 2025.portal_admin

Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

1. jul 2025.Anđela Stojković
10 letnjih rituala za buđenje ženske energije
1. jul 2025.portal_admin
Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica
1. jul 2025.portal_admin
Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor
1. jul 2025.portal_admin
Iza glamura i aplauza krila se tuga Žiže Stojanović
1. jul 2025.portal_admin
Veliki horoskop za jul: Vreme snažne energije promena, ali i prilike za emocionalni rast

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube