Bakalar spada u ribe čija je priprema izuzetno zahtevna, a da li ste znali da je bakalar:
- Jedno od omiljenih jela Mediterana, potiče iz hladnih mora.
- Vikinzima je sušeni bakalar bio osnovna namirnica na drugim putovanjima.
- Postoje tri vrste bakalara: atlanski, pacifički i grendlanski.
- Najveći izvoznici robe su: Island, Norveška, Švedska, Kanada i Poljska.
- Najbliži bakalara iz naših krajeva je oslić.
- Bakalar ima malo kalorija i čuva srce! Obiluje kalcijumom, jodom i gvožđem, vitaminom D i ima malo masti.
- Tradicija je da deca u Norveškom gradiću Bastrardu seku jezike bakalara,i pri tom zarade pristojnu količinu za svoj džeparca.

Foto: Profimedia
Bakalar sa krompirima iz rerne
Potrebno je:
- oko 1 kg fileta smrznutog bakalara
- oko 1,5-2 kg krompira
- 6 čena belog luka
- 1 veza peršina
- oko 1 dl maslinovog ulja
- so i biber
- oko 3 dl belog suvog vina
Priprema:
Krompir oguliti i iseći na kriške debljine oko 1 centimetar. Filete bakalara izrezati na manje komade (2 – 3). Beli luk i peršun sitno naseckati. Slagati u redove u posudu u kojoj će se peći (koju smo prethodno namazali maslinovim uljem). Redom složite krompir, bakalar, beli luk, peršun i svaki red posolite i pobiberite, pa ponovite sve dok imate sastojaka. Zadnji sloj je krompir. Sve malo zaliti maslinovim uljem (4–5 kašičica), pa vinom do recimo 3/4 visine posude. Pokrijte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 min. Zatim skinite foliju i pecite sve još 30 minuta. Prijatno!
Pročitaj još:
Kraljica slavske trpeze: Mimoza, brza i sočna salata za svačiji ukus!
Mršavite uz pljeskavice i palačinke: Uz ova tri recepta učinite “brzu hranu” zdravom!
Uspešno ste se prijavili