Od trenutka kada sam počeo da se bavim hranom bilo to praktično ili čitajuću razne stručne knjige sve više sam shvatao koliki je njen uticaj na naš život i zdravlje koje predstavlja najvažniji deo njega.
Ono što me je posebno fasciniralo jeste mogućnost da svakog dana isprobavam nešto novo, kombinujem ukuse koji na prvi pogled ne deluju previše spojivo. Ipak beskonačnost kombinovanja i harmonija ukusa za sobom nosi i drugu stranu koja ni izbliza nije tako lepa i neodoljiva kao samo uživanje. To je ona čuvena i više puta pominjana granica između potrebe i zadovoljstva na jednoj strani i preterivanja odnosno gubitka samokontrole na drugoj. Poput neke tanke niti ta granica je lako prelažena i često prepusteni uzitku i zadovoljstvu i ne primetimo kada smo je prešli. Imamo i potpuno legitimno objašnjenje jer je hrani jako teško odoleti. Ipak posledice loše ishrane i veće količine nego što nam je potrebna mogu biti fatalne.
Nećemo sada pričati o bolestima i posledicama koje ona ima na naš organizam jer pretpostavljam da većina ljudi to zna. Pokušaću da skrenem pažnju na preventivu jer je ona jako bitna stvar koja vam može doneti isključivo korist. Nijedan čovek nije stena, shodno tome poseduje emocije i osećaj za zadovoljstvo. Hrana je jedan od vidova koji će vas odvesti u najveća iskušenja. Ako budete bar malo dosledni možete postići da uživate u njoj i da ne mislite na posledice. Osnovna stvar jeste činjenica da trebate uneti onoliko hrane koliko će vašem organizmu biti potrebno za noramalno funkcionisanje. Šta to tačno znači. Vaše dnevne aktivnosti trebate povezati sa ishranom, odnosno ako se manje krećete manje vam je i potrebno hrane i obrnuto. Ako nemate alergiju ili neki zdravstveni problem koji izaziva određena vrsta namirnica uživajte u svemu. Jedna od najvećih kontradiktornosti koju ćete čuti u današnje vreme jeste da vaša ishrana bude što raznovrsnija, a onda pročitate ili čujete kako beli hleb goji, da meso ili slatkiši nisu zdravi i sl.
Kvalitet samih namirnica je od presudnog značaja. Ne može beli hleb biti kriv što ste nabacili stomačić ako se vaša aktivnost svodi na osmočasovno sedenje u kancelariji i po neki korak do automobila ili autobusa. Ali ako u dnevni raspored ubacite i šetnju, trčanje, bazen ili bilo koji vid aktivnosti moći ćete da uživate u onom čuvenom mirisu svežeg hleba koji jednstavno osvaja. Ono što predstavlja danas najveću moguću grešku, a tiče se ishrane jeste da pročitate negde neki režim ishrane ili nazovimo dijetu i to primenite na sebi. To predstavlja veliki rizik za vaše zdravlje. Jednostavno rečeno svaki organizam je različit i ima određene potrebe koje ne mogu biti uvek generalne. Potrebe za vodom, vitaminima ili mineralima su zajedničke svima nama, ali kombinovanje namirnica, količina ili vreme u koje se jednu nikako. Važno je da vaš rezim ishrane ako već sami ne možete da ga odredite potražite kod stručnih lica koja će kroz upoznavanje vas, vaših navika i potreba odrediti šta i koliko možete jesti.
Ono što moze biti generalni savet za sve jeste da nikada ne štedite na hrani u smislu kupiću nešto jeftinije, a slabijeg kvaliteta. Odrecite se pre nekog komada odeće, jer ako se pocepa ili izbledi možete kupiti novi, vaše zdravlje nikako.
Za danasnji recept sam izabrao čuveno kinesko-peruansko jelo koje spaja nespojivo.

Foto: Profimedia
Lomo saltado
Potrebne namirnice:
1,5 kg krompira
30 ml ulja
2 čena belog luka
10 ml ruma
500 g bifteka
2 crvena luka
50 ml soja sosa
200 g crvene paprike
10 g kumina
100 g žute ljute paprike
Pirinač 100 g
So, biber po želji
Način pripreme: Oljuštiti krompir, iseći ga uzdužno na tanke štapiće staviti u vodu i ostaviti sa strane. Iseći meso na iste trakice. Izgnječiti beli luk i propržiti ga kratko na ulju zajedno sa kuminom. Staviti meso i pržiti ga na srednjoj vatri dok se ne ispeče sa svih strana. Izvaditi meso i začiniti ga solju i biberom.U tiganj staviti crveni luk i papriku i pržiti 2-3 minuta. Dodati meso i soja sos i krčkati još par minuta. Pirinač skuvati. Krompiriće ispržiti u posebnom tiganju i začiniti. Možete ih servirati posebno ili dodati u meso i promešati. Prijatno.
Pročitaj još:
Ovom receptu sigurno nećete odoleti: Jagnjeći kotlet sa povrćem!
Tartuf, skupocena namirnica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Jesen je pravo vreme za zimnicu: Napravite kornišone o kojima će svi pričati!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović