Škembići u saftu su popularno narodno jelo, ali ne jedu se samo u Srbiji.
Dokaz tome je da je danas Svetski dan škembića i ovog jela veoma specifičnog ukusa!
Škembe ili burag je goveđi želudac koji se za pripremu ovog jela seče na trake i ostavlja se na par sati u vodi, a kako je miris ovog jela veoma poseban, uglavnom ga ljudi ili obožavaju ili nikako ne mogu da ga jedu.
Mi vam danas donosimo recept za najukusnije Škembiće u saftu!
Potrebno je:
2 glavice crnog luka
2 glavice belog luka u ljusci
3-4 lista lovora
10 zrna crnog bibera (otprilike)
3-4 zrna pimenta (opciono)
pola veze svežeg peršuna

Foto: Profimedia
Za sos:
200 grama slanine
2 glavice mladog crvenog luka ili običnog crnog,
2 glavice belog luka,
2 manja sitno seckana paradajza ili jedan veći,
2 decilitara belog vina
1 declilitar soka od paradajza
na uzduzne trake iseckane skuvane škembiće
Priprema:
Sve zajedno, u poklopljenoj šerpi, na tihoj vatri kuvajte najmanje 2 sata. Nakon što je skuvano, nastavite dalje sa pripremom.
U ekspres lonac, ubacite 200 grama (ili više po ukusu) sitno seckane slanine. Staviti da se kratko proprži, tj. da počne da se topi. Na to dodati:
2 glavice mladog crvenog luka ili običnog crnog, 2 glavice belog luka, 2 manja sitno seckana paradajza ili jedan veći, na uzduzne trake iseckane skuvane škembiće.
Kada se sve malo proprži naliti sa 2 decilitara belog vina, 1 decilitar kuvanog paradajza ili kašiku pirea od paradajza.
Dodati začine po ukusu, kao npr. biber, kari, seckani svež list peršuna ili celera…
Sve posolite po ukusu i nalijte sa otprilike pola litara vode (možete i više, ako želite čorbastije).
Zatvorite ekspres lonac i kuvajte oko 45 minuta. Ako kuvate u običnom loncu produžite vreme kuvanja za još toliko, ili sve dok škembići ne omekšaju sasvim.
Prijatno!
Pročitaj još:
Jesen je pravo vreme za zimnicu: Napravite kornišone o kojima će svi pričati!
Ovom receptu sigurno nećete odoleti: Jagnjeći kotlet sa povrćem!
Uspešno ste se prijavili