Kapkejt (cupcake), odnosno tortica u čaši, je kolač rođen davnih godina u Americi, a danas ga ima širom sveta. Smatra se da ne postoji osoba, ili je takvih osoba vrlo malo, koja nije čula za ovu poslasticu. Ovo je jedna od najpopularnijih poslastica, pogotovo na slavljima kao što su svadbe, rodjendani i sl. Sve više ljudi se odlučuje baš za kapkejk kao dezert zbog jednostavne pripreme i atraktivnog izgleda.

Foto: Profimedia
Slični su mafinima, ali nisu isti. Mafini su malo suvlji i često se služe uz sladoled ili sami za sebe, dok su kapkejkovi poslastice sa dosta ukrasnog krema na vrhu, ćesto punjeni nečim i obogaćeni raznoraznim dekoracijama. Što se tiče punjenja ono nije obavezno, za dekoraciju i filove pustite mašti na volju- zabavite se.
Kapkejkovi su toliko popularni da se mlade širom sveta odlučuju da umesto torte imaju upravo ove slatke male kolačiće!

Foto: Profimedia
Takođe su uvek rado viđen gost na svim proslavama, rođendanima pa ih možete videti i na poslovnim slavljima.

Foto: Profimedia
Svakako su najpopularniji čokoladni kapkejkovi i s obzirom na to da je danas njihov dan mi vam dajemo taj recept.
Potrebno za kapkejk:
200 grama brašna
40 grama kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
200 grama šećera
120 mililitara ulja
240 mililitara mleka
1 kašičica ekstrata vanile
pola kašičice sirćeta

Foto: Profimedia
Potrebno za fil:
3 kašike putera
120 grama čokolade za kuvanje
5 kašika toplog mleka
230 grama šećera u prahu
1/4 kašičice soli
pola kašičice ekstrata vanile
Priprema:
Kapkejk– Odmah na početku uključite rernu na 175 stepeni, nek se greje dok pravite kolač. Spojite zajedno brašno, kakao, so i prašak za pecivo, sve zajedno izmešajte u posudi. U drugi sud pomešajte šećer, mleko, ulje, ekstrat vanile i sirće. Izmiksajte sve zajedno i suvu i vlažnu smesu, sjedinite ih i mešajte dok masa ne postane glatka. Sipajte kapkejkove u modle za mafine (savetujemo vam da korpice za kolače ubacite u modle), napunite korpice smesom do pola. Stavite u zagrejanu rernu da se peku oko dvadesetak minuta. Kada mislite da su gotovi, izvucite ih iz rerne i probodite ih čačkalicom, ukoliko vam testo ostane na njoj, vratite ih da se još malo dopeku. Kada definitivno budu gotovi, stavite ih na suvu podlogu da se ohlade dok vi napravite fil (krem).

Foto: Profimedia
Fil- Na pari otopite puter i čokoladu, uz konstantno mešanje. U posebnu posudu pomešajte šećer u prahu i so, zatim sipajte toplo mleko i mešajte dok se šećer ne istopi. Kada se otopi, umešajte u smesu ekstrat vanile. Šećeru dodajte rastopljenu čokoladu sa puterom i mešajte mikserom na najjačoj brzini dok smesa ne postane dovoljno gusta. Ukoliko želite čvršći krem za dekorisanje špricem, stavite krem u frižider.
Prijatno.
Pročitaj još:
Na prvi pogled sasvim običan buket: U čemu je tajna ovog posebnog cveća?
Samo za novopečene domaćice: Ukrasite tortu bez ikakve muke!
Mede, zeke, lutke ili automobili: Oblikujte dečje torte kao profesionalac
Uspešno ste se prijavili